• Hertta Vierula

Säätiöiltä rahaa yhteiskuntaa uudistaviin digitaalisiin teknologioihin

Tulevaisuuden tekijät -ohjelmassa jaettiin 3,2 miljoonaa euroa tutkimushankkeisiin. Rahoitusta sai esimerkiksi tekoälyä soveltavan röntgentekniikan kehittäminen.

Säätiöiltä rahaa yhteiskuntaa uudistaviin digitaalisiin teknologioihin Kuva 1 / 1

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön ja Jane ja Aatos Erkon säätiön Tulevaisuuden tekijät -ohjelmassa jaettiin yhteensä 3,2 miljoonaa euroa tutkimushankkeisiin, joiden toivotaan ratkaisevan ihmisille ja yhteiskunnalle tärkeitä kysymyksiä.

Oulun yliopiston hankkeessa lääketieteelliseen kuvantamiseen yhdistetään tekoälyä. Professori Miika Niemisen johtama hanke sai säätiöiltä 525 000 euron rahoituksen.

Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteishankkeessa kehitetään virologian ja lasertekniikan menetelmiä juomaveden laadun seuraamiseen. Hanke sai 490 000 euroa. Aiemmin veden mikrobiologista laatua on tarkkailtu viljelymenetelmillä, joiden ongelmana on hitaus.

Nopeammilla varoitusmenetelmillä olisi iso merkitys maailmanlaajuisesti. Saastuneen juomaveden arvioidaan aiheuttavan vuosittain noin 1,8 miljoonaa kuolemantapausta maailmassa.

Muita rahoitusta saaneita hankkeita olivat muun muassa Aalto-yliopiston professoreiden Katja Hölttä-Oton ja Mikko Samsin tutkimus siitä, miten empatia voitaisiin tuoda osaksi teknologian kehittämistä. Rahaa sai myös esimerkiksi 3D-tulostusta hyödyntävä hanke, jonka avulla optisia laitteita saataisiin pienennettyä ja kevennettyä.

Yhteensä rahoitusta myönnettiin seitsemälle tutkimushankkeelle.

kuva: Fotolia

Lisää aiheesta

Terveysteknologian eettisestä ohjeesta velvoittava
Sairaalan henkilöstö ideoi tuotteita
Etämittaamisesta apua pitkäaikaissairauksiin

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Lisää aiheesta

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Kommentti
Pitää huomata ja haluta

– Moni meistä voi vaikuttaa vanhuksen kohtaloon, kirjoittaa Heidi Wikström.

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Ajassa
Kuntodoping jää helposti huomaamatta

Kuntodoping on tuttu ilmiö myös lapsettomuusongelmista kärsivien pariskuntien kanssa työskentelevälle naistentautien erikoislääkäri Varpu Rannalle.

Liitossa
Kenen kuuluu maksaa Kanta-palveluista?

Yksi Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteista on siirtää Kanta-palveluiden käyttö­kustannukset valtiolle.

Pääkirjoitus
Hoivakotiin kuuluu lääkäri

Pitääkö huonokuntoisen ja muistisairaan ikäihmisen lähteä hoivakodista terveysasemalle päästäkseen lääkäriin? kysyy Pekka Nykänen.

Liitossa
Vastaanotto kuuluu potilaalle

– Tilastointi on järkevää vain, jos dataa käytetään toiminnan kehittämiseen, kirjoittaa Katri Männikkö.

Tieteessä
Akuutin umpilisäketulehduksen hoidossa tarvitaan tarkempia diagnooseja

Varjoainetehosteisella tietokonetomografiatutkimuksella saavutettiin erinomainen diagnostinen tarkkuus riippumatta radiologin kokemuksesta.