Ajan­kohtai­sta

Sähköhoidosta on pulaa

Psykiatrisen sähköhoidon suosio on lisääntynyt niin, että hoitoon on jo jonoja. Yhtä tehokasta kilpailevaa hoitoa vakavaan masennukseen ei ole toistaiseksi löydetty. Suomessa sähköhoitoa annetaan huomattavasti vähemmän kuin Ruotsissa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/aivokuva.jpg
Psykiatrisen sähköhoidon suosio on lisääntynyt viime vuosina, arvioivat asiantuntijat. Hoitoon tulijoita on jo enemmän kuin hoitoa pystytään tarjoamaan.

Sähköhoidon potilasjonot ovat tuttu ilmiö ainakin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä sekä Pirkanmaalla.

– Jonon syynä on yleinen resurssipula, lähinnä lääkäripula. Kun hoito koostuu 8–12 hoitokerrasta ja niitä on kolme kertaa viikossa, hoitoon ei mahdu monta potilasta, psykiatrian klinikan osastonlääkäri Martti Huuhka Tampereen yliopistollisesta keskussairaalasta toteaa.

Huuhkan mukaan sähköhoidon käyttö on lisääntynyt huomattavasti 1990-luvun alkuun verrattuna. Menetelmien parantuminen ja tiedon lisääntyminen ovat kasvattaneet hoidon kysyntää. Sähköhoitoa pidetään tehokkaimpana hoitona vaikeassa masennuksessa, ja sitä annetaan avohoidossakin.

Virallisia lukuja sähköhoitojen määrän kehityksestä ei Suomessa ole saatavilla. Stakesin rekisterin mukaan viime vuonna 251 henkilöä sai sähköhoitoa, kun vuonna 2003 heitä oli 86. Rekisteri ei kata kaikkien sairaaloiden toimenpiteitä.

Ruotsissa sähköhoidon lisääntyminen on selvitetty tarkkaan. Määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa, kertoo Dagens Nyheter. Vuonna 1993 maassa annettiin 18 000 hoitokertaa, kun vuonna 2005 niitä oli 39 000.

Maiden tietoja ei voi verrata keskenään. Huuhkan mukaan on kuitenkin todennäköistä, että Ruotsissa sähköhoitoa käytetään enemmän kuin meillä.

Kilpailevaa hoitoa ei löydy

Psykiatrian professori Erkki Isometsä Husista arvioi, että alle viisi prosenttia vakavasta masennuksesta kärsivistä psykiatrisista potilaista saa sähköhoitoa. Sitä annetaan lähinnä vaikeimmin masentuneille ja psykoottisille potilaille, jotka ovat sairaalahoidossa.

Husissa sähköhoidon käyttöä on rajoittanut myös pula anestesiapalveluista.

–Sähköhoitoa on ajan myötä yritetty korvata muilla hoitomuodoilla, mutta yhtä tehokasta kilpailevaa hoitoa ei ole toistaiseksi löydetty. Vaikeasta psykoottisesta depressiosta kärsivien potilaiden itsemurhariski on suuri, joten nopeaa ja tehokasta hoitoa tarvitaan kipeästi, Isometsä kertoo.

Psykiatrinen sähköhoito on ollut kliinisessä käytössä noin 70 vuotta. 1960-luvulla sähköhoidon käyttö väheni lääkehoidon kehittymisen takia.

Martti Huuhkan viime vuonna tarkastetun väitöstutkimuksen mukaan sähköhoito on tehokas ja turvallinen hoito vaikeaa masennusta sairastaville vanhuksille.

Sähköhoito tehoaa myös maniaan, skitsofrenian mielialaoireisiin ja katatoniseen tilaan. Hoidon tarkkaa vaikutustapaa ei tunneta, ja sairauden oireet voivat uusiutua. Hoidon sivuvaikutuksina voi olla muistiongelmia.

Miia Soininen

Kuva: Suomen Kuvapalvelu Oy

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030