Sähköinen terveyskortti arjen avuksi Oulun uudella terveysasemalla
Asiakkaiden ilmoittautuminen kämmentunnistuksen tai oman kännykän avulla saattaa olla pian arkipäivää Oulun terveysasemien vastaanotoilla. Teknologiakaupungissa pohditaan ahkerasti, miten teknologia saataisiin helpottamaan myös perusterveydenhuollon toimintaa.
Ensi tammikuussa avataan uudelle Kaakkurin asuinalueelle kaupungin kahdeksas terveysasema, Kaakkurin teknologiaterveyskeskus, jossa perustyön ohella testataan erilaisia sovelluksia yhdessä hyvinvointiteknologiaa kehittävien yritysten kanssa.
Yhtenä testattavana asiana on asiakkaan sähköinen tunnistaminen, lisäksi kokeillaan esimerkiksi sähköistä ajanvarausta ja terveysneuvontaa.
- Kaakkurissa teknologia halutaan osaksi kaikkia niitä työvaiheita, joihin se luonnollisesti sopii. Teknologia on osa suomalaisten arkea ja jokaisella on oma kännykkä. Nyt teknologia halutaan avuksi myös terveydenhuoltoon, sanoo projektin johtaja
Anne Niska
Oulun Omahoito ja Teknologiaterveyskeskus -hankkeesta.Oulun Omahoito -hankkeessa kehitetään väestön omahoitoa edistävää teknologiaa ja työprosesseja. Teknologiaterveyskeskus on yksi osa hanketta. Hanketta rahoittavat sosiaali- ja terveysministeriö, Tekes, Tykes ja Oulun kaupunki.
Terveysasemaan yhteys netin kautta
Kaakkurin teknologiaterveyskeskuksessa aiotaan testata myös asiakkaan ja terveydenhuollon henkilöstön välistä sähköistä yhteydenpitoa.
Internetissä toimivan Omahoito-alustan avulla kansalaiset voivat lähettää viestejä sekä omia seurantamittaustuloksiaan terveydenhuollon ammattilaisille ja saada heiltä ohjausta. Vastaus viestiin luvataan kolmen arkipäivän kuluessa.
Jokaisella kaakkurilaisella on oma sähköinen terveyskortti. Esimerkiksi diabeetikko voi kirjata korttiin verensokeriarvojaan tai pitää ruokapäiväkirjaa. Oma diabeteshoitaja tarkistaa, asiakkaan luvalla, tiedot koneelta ja kuittaa nähneensä ne.
- Tämä säästää hoitajan työaikaa ja on usein mukavampaa myös asiakkaan kannalta, koska vastauksen voi katsoa koneelta illalla kotona, Anne Niska sanoo.
Tulevaisuudessa kaikki kaakkurilaiset voivat pitää terveysasemaan yhteyttä internetin välityksellä. Tätä ennen uusinta teknologiaa kokeilevat pienemmät, valikoidut ryhmät. Sähköinen ajanvaraus aloitetaan neuvolasta ja tietyistä kontrollikäynneistä.
Kaakkurilaiset pääsevät myös lukemaan esimerkiksi Duodecimin tietokantoja. Järjestelmään kirjautuminen tapahtuu pankkitunnusten avulla.
Kaakkurissa testatut ja hyviksi havaitut teknologiset ratkaisut otetaan vähitellen käyttöön koko Oulun kaupungin terveydenhuollossa. Kaakkurissa asuu tällä hetkellä noin 9 500 ihmistä. Viereisen Metsokankaan alueen valmistuttua asukkaita tulee olemaan vajaat 15 000.
Palveluprosessit mietitään uusiksi
Teknologiaterveyskeskuksen tuleva henkilökunta on käynyt läpi Oulun AMK:n järjestämän koulutuksen, jonka yhtenä tavoitteena on ollut miettiä työprosessit uudelleen teknologian tarjoamia mahdollisuuksia hyödyntäen.
- Omien palveluprosessien miettiminen on kaiken a ja o, Anne Niska tähdentää.
Kaakkurin terveysasemalta saa palveluja myös perinteisin tavoin.
- Meillä ei ole tavoitteena panna luukkuja kiinni teknologian kehittymisen myötä, vaan tarjota nykyaikainen vaihtoehto. Olen ihan varma, että nykysukupolvi osaa arvostaa sitä. Lähtökohtana on, että perustyö ei häiriinny uuden teknologian myötä. Haluamme tehdä perustyön mahdollisimman hyvin, ja ottaa teknologian siihen kaveriksi, Anne Niska sanoo.
Teknologiaterveyskeskuksella on myös elinkeinopoliittisia tavoitteita: oululaiset hyvinvointiteknologia-alan yritykset voivat testata tuotteitaan aidossa ympäristössä. Yritysten käytössä on oma testaushuone terveysasemalla.
Idea teknologiaterveyskeskuksesta sai alkunsa tuskastumisesta huonosti toimiviin teknologiin ratkaisuihin terveydenhuolloissa.
- Pohdimme, että saisimmeko parempia laitteita, jos olisimme itse mukana suunnittelemassa niitä, Anne Niska muistelee.