1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Sairaalainfektioiden torjunnasta uusittu käsi- ja oppikirja: Infektioiden torjunta kannattaa taloudellisesti
Ajan­kohtai­sta 27/1999 vsk 54 s. 3247

Sairaalainfektioiden torjunnasta uusittu käsi- ja oppikirja: Infektioiden torjunta kannattaa taloudellisesti

Kuntaliitto on tuottanut täysin uusitun painoksen Infektioiden torjunta sairaalassa -kirjasta, johon on koottu asiantuntija-artikkeleja ja käytännönläheisiä suosituksia yli 70 kirjoittajalta.

Sairaalainfektiot vaikuttavat merkittävästi sairaaloiden potilasturvallisuuteen ja hoidon laatuun. Infektioiden ehkäisy on yksi taloudellisesti kannattavimpia ehkäisevän terveydenhuollon toimia. Tehokasta infektioiden torjuntaa tarvitaan kaikkialla terveydenhuollossa, koska lyhentyneiden hoitoaikojen vuoksi potilaat siirtyvät sairaaloista yhä aikaisemmin terveyskeskuksiin ja avohoitoon.

Sairaalainfektioiden torjunta säästää terveysmenoja. Selvitysten mukaan lonkkaproteesileikkauksen jälkeinen infektio aiheuttaa noin 300 000 markan lisäkustannukset; sydänleikkauksen jälkeisen sydänkarsinainfektion vuoksi aiheutuu puolestaan noin miljoona markkaa lisää kustannuksia. Infektioiden aiheuttamista lisähoitopäivistä tulee ylimääräisiä sairaalahoitojaksoja enemmän kuin vammojen hoidosta yhteensä ja jopa neljä kertaa enemmän kuin sydäninfarktipotilaiden hoidosta. Mikäli sairaalainfektioiden määrä vähenisi 15 %, voitaisiin sairaaloihin kustantaa 250:tä vuodepaikkaa kohti mm. puoli lääkärin virkaa, yhden hygieniahoitajan ja yhden sihteerin virat.

Lue myös

Kansainvälisten tutkimusten mukaan infektioiden leviämistä edistävät vähän koulutetun henkilöstön käyttö ja henkilöstön pieni määrä suhteessa hoidettaviin. Lyhytnäköisesti toteutetut terveydenhuollon säästöt voivat siten osaltaan lisätä sairaalainfektioriskiä.

Uudistettu Infektioiden torjunta sairaalassa -kirja sisältää uusimmat tutkimustulokset sekä käytännön työssä tarvittavat perustiedot ja suositukset. Kirjassa painotetaan paitsi infektioiden torjuntaa leikkausten yhteydessä myös mikrobien antibioottiresistenssin ja virusten aiheuttamien infektioiden torjuntaa. Kokonaan uusia asiakokonaisuuksia ovat mm. sairaalainfektioiden torjunta HIV-potilaan hoidossa ja pitkäaikaissairaanhoidossa samoin kuin anestesiaan ja puudutuksiin liittyvien infektioiden torjunta.

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Asiakkaat, potilaat ja pelisäännöt

Hämmentyneenä olen seurannut presidentti Trumpin koronan hoitotoimia, kirjoittaa Minna Kaarisalo.

Ajassa
Korona vaikutti lasten rokotuksiin

Pikkulasten rokotuksia annettiin keväällä vähemmän kuin viime vuonna.

Tieteessä
Vaihdevuosioireiden erotusdiagnostiikka

Tärkeimmät erotusdiagnostiikassa huomioitavat sairaudet ovat uniapnea ja kilpirauhasen toimintahäiriö.

Ajassa
Vastalääke ry aikoo laajentaa uusille paikkakunnille

Yhdistys on saanut 61 000 euron apurahan.

Tieteessä
Alzheimerin taudin ja työuupumuksen välillä yhteys?

Sairauksien taustalta löytyi osin samoja geenejä.