Ajan­kohtai­sta

Sairaaloiden tuottavuus kasvoi vuonna 2016

Tuottavimmat sairaanhoitopiirit olivat Päijät-Häme, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

THL:n mukaan julkisten sairaaloiden erikoissairaanhoitopalvelujen tuottavuus kasvoi kaksi prosenttiyksikköä vuonna 2016 vuoteen 2015 verrattuna. Psykiatrinen erikoissairaanhoito ei sisälly tuottavuuslukuihin.

Sairaaloiden palvelutuotanto kasvoi vuonna 2016 edellisestä vuodesta neljä prosenttiyksikköä samalla kun reaalikustannukset nousivat kaksi prosenttiyksikköä. Palvelutuotanto lisääntyi erityisesti päivystystoiminnassa, kun yhteispäivystys siirrettiin monessa sairaalassa osaksi erikoissairaanhoitoa.

TAYS oli tuottavin yliopistosairaala

Vuonna 2016 tuottavuus nousi yliopistollisissa sairaaloissa kaksi prosenttiyksikköä, keskussairaaloissa yhden prosenttiyksikön ja muissa sairaaloissa (aikaisemmat aluesairaalat tai vastaavat) viisi prosenttiyksikköä.

Tuottavimmat sairaanhoitopiirit olivat Päijät-Häme, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala. Tuottamattomimmat sairaanhoitopiirit olivat Lapin sairaanhoitopiiri ja Pohjois-Savo.

Tuottavin yliopistosairaala oli Tampereen yliopistollinen sairaala. Yliopistollisten sairaaloiden tuottavuuserot ovat kaventuneet viime vuosina. Tuottavuus kasvoi eniten Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa, kasvu oli neljä prosenttiyksikköä vuoteen 2015 verrattuna.

Lue myös

Erikoissairaanhoito on keskittynyt suuriin sairaaloihin

Julkisten sairaaloiden somaattinen erikoissairaanhoito on keskittynyt suuriin sairaaloihin.

Vuonna 2016 erikoissairaanhoidon kustannuksista ilman psykiatriaa 54 prosenttia aiheutui yliopistollisten sairaaloiden toiminnasta, 37 prosenttia keskussairaaloiden toiminnasta ja 10 prosenttia aluesairaaloiden tai vastaavien sekä erikoislääkärijohtoisten terveyskeskussairaaloiden toiminnasta.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030