Sairaaloiden väkivalta kuriin uudella toimintamallilla
Pienet käytännön toimenpiteet eivät riitä. Mallissa katse käännetään kokonaisvaltaiseen turvallisuusjohtamiseen organisaation jokaisella tasolla.
Tampereen teknillisessä yliopistossa on kehitetty uusi malli järjestelmälliseen työväkivallan ehkäisyyn ja hallintaan sairaaloissa. Mallissa katse käännetään kokonaisvaltaiseen turvallisuusjohtamiseen organisaation jokaisella tasolla.
Tutkijoiden mukaan sairaaloissa tapahtuvien väkivaltatilanteiden luonne on viime vuosina muuttunut, ja niitä on vaikeampi ennakoida. Nykyiset käytäntöön painottuvat toimenpiteet eivät riitä turvaamaan työntekijöitä. Väkivaltaongelmaa on lähestytty turvallisuusjohtamisen näkökulmasta järjestelmällisesti vain joissakin sairaanhoitopiireissä.
Uudessa mallissa kuvataan turvallisuusjohtamisen toimintatapoja, jotka sairaalaorganisaation on otettava huomioon menestyksekkäässä työväkivallan ehkäisyssä ja hallinnassa. Lisäksi määritellään näiden asioiden hoitamisesta vastuulliset tahot.
Esimerkiksi ylimmän johdon tulisi osoittaa sitoutumistaan väkivallan ehkäisyyn käsittelemällä aihetta kokouksissa, ottamalla sen huomioon päätöksenteossa muun muassa resurssien kannalta sekä tekemällä näkyviä linjauksia. Johdon on myös hyvä aika ajoin jalkautua yksiköihin keskustelemaan henkilöstön edustajien kanssa.
Malli on tarkoitettu pääasiassa johdon eri tasojen ja asiantuntijoiden käyttöön.
– On tärkeää, että koko sairaalaorganisaatio on sitoutunut tekemään työtä asian eteen. Mallissa esitetyt organisaatiotasojen tehtävät ja vastuut auttavat ymmärtämään, miten väkivallan ennaltaehkäisyyn ja hallintaan kuuluvat asiat saadaan kiinteäksi osaksi turvallisuusasioiden johtamista sekä päivittäistä toimintaa sairaalassa, sanoo tutkija Juha Vasara.
TTY:n tutkimukseen osallistui yhteensä 15 sairaanhoitopiiriä, joita lähestyttiin puhelinhaastatteluilla ja kyselyllä. Tarkempi selvitys toteutettiin kahdessa sairaanhoitopiirissä.