Lehti 19: Ajan­kohtai­sta 19/2011 vsk 66 s. 1553

Sairaanhoitopiirit ponnistelevat hoitotakuun tiukentuessa

Suvi Sariola

Terveydenhuoltolain täsmennys erikoissairaanhoidon hoitotakuuseen sujunee johtajaylilääkärien mukaan rahalla ja tehostamisella. Tilanne vaihtelee erikoisaloittain.

Esimerkiksi HUS:lle muutos tuo karkeasti arvioiden kuuden miljoonan euron lisälaskun.

Laki edellyttää, että hoidon tarpeen arviointi tarvittavine tutkimuksineen on vietävä läpi kolmessa kuukaudessa lähetteen saapumisesta. Aikataulua koskeva aikaisempi säädös oli tulkinnanvarainen. Pahimmillaan sitä tulkittiin niin, että lähetteen saapumisesta hoidon tarpeen arvioon kului vuosi.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri

Hannu Puolijoki

uskoo piirin selviävän tiukentuneesta vaatimuksesta kohtuullisesti.

- Ruuhkaisilla erikoisaloilla saattaa olla haastetta, että kaikki tapaukset pystytään arvioimaan kolmessa kuukaudessa. Yleisesti ottaen muutos ei kuitenkaan ole iso ongelma.

Lisäresursseja tarvitaan ortopediassa ja keuhkosairauksien erikoisalalla. Ortopediassa lähetteiden määrä on kasvanut huomattavasti ja keuhkosairauksien selvittelyä hidastaa lääkäripula. Myös neurofysiologisista selvittelyistä saattaa syntyä pullonkaulaa.

Keski-Suomi lisäsi ostopalveluja

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä hoitotakuun tiukennus edellyttää eniten järjestelyjä kirurgiassa, etenkin ortopediassa, ja silmätautien erikoisalalla.

- Omassa toiminnassa on pyritty tehostamaan prosesseja esimerkiksi leikkaustoiminnassa, jotta pystyisimme tekemään virka-aikana enemmän toimenpiteitä samalla henkilökunnalla, kuvaa johtajaylilääkäri Markku Voutilainen.

Myös ostopalveluja on lisätty ja lisätään ehkä vielä lähikuukausina.

Voutilaisen mukaan hoitotakuutietojen tarkistaminen on aiheuttanut melko paljon ylimääräistä työtä. Koska hoitotakuun seurantajärjestelmät ovat vielä epätäydellisiä, tarkistuksia joudutaan tietojärjestelmistä huolimatta tekemään paljon käsityönä.

- Nyt näyttää siltä, että selviydymme terveydenhuoltolain vaatimuksista.

Voutilainen kuitenkin muistuttaa, että diagnoosiin pääseminen voi ihan lääketieteellisistä syistä joskus kestää kauemmin kuin kolme kuukautta.

Miljoonien lisälasku

HUS:ssa arvioidaan, että terveydenhuoltolain tiukennus hoitotakuuseen aiheuttaa kuuden miljoonan euron lisälaskun.

- Se on karkea arvio. Lisälasku siitä, että asiat saatetaan lain edellyttämälle tasolle, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Lue myös

Hänen mukaansa HUS:ssa tarvitaan lisätyötä ja muitakin normaalista poikkeavia järjestelyjä. Tulosyksiköt, sairaanhoitoalueet ja erikoisalat tekevät parhaillaan suunnitelmia, miten asia hoidetaan.

Tilannetta ei helpota tiukennuksen voimaantulo juuri ennen kesää, jolloin jonot tavallisestikin pidentyvät.

Mäkijärvi luonnehtii tilannetta haasteelliseksi. Lähtötilanne on kuitenkin sikäli hyvä, että HUS:n kuuden kuukauden hoitotakuujonossa on 68 potilasta.

Toisaalta HUS-piirissä arvioidaan nyt olevan vajaat 3 000 sellaista potilasta, joiden tutkimuksia ja diagnoosia ei ole saatu valmiiksi kolmessa kuukaudessa.

- Luku on viime kuukausina koko ajan pienentynyt, mutta on kuitenkin ihan merkittävä.

- Arviot siitä, milloin olemme lain edellyttämässä tilanteessa, vaihtelevat. Uskoisin, että tiukennettu vaatimus on saatu hoidetuksi loppusyksystä useimmilla, ellei kaikilla erikoisaloilla.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030