Ajan­kohtai­sta

Saksan EHEC-epidemia ei näy Suomessa

THL:n tietojen mukaan Suomessa ei ole Saksan EHEC-epidemiaan liittyviä tautitapauksia.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000057582739.jpg
– Jos potilaalla on veriripulia, myös aikuiselta pitäisi muistaa ottaa EHEC-näyte, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautien torjuntayksikön ylilääkäri Markku Kuusi.

Pahimmillaan EHEC-bakteeri voi aiheuttaa hemolyyttis-ureemisen oireyhtymän (HUS), jonka oireisiin kuuluu hemolyyttinen anemia ja munaisten toiminnan vajaus. EHEC-infektio on todettu viime viikkoina noin 800 potilaalla Saksassa ja HUS lähes 400:lla.

– Tautitapauksia on jonkin verran todettu muuallakin Euroopassa mutta tietojeni mukaan kaikissa tapauksissa sairastumisilla on ollut jokin yhteys Saksaan, Kuusi sanoo.

Suomessa EHEC-infektion riski ei Kuusen mukaan ole kasvanut. Matkailijoiden kohdalla taudin mahdollisuus on kuitenkin hyvä muistaa.

THL:n tietojen mukaan Suomessa ei ole Saksan EHEC-epidemiaan liittyviä tautitapauksia. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin yksittäinen EHEC-tartunta on eri kantaa kuin Saksassa sairastuneiden.

Suomessa todetaan vuosittain 10–30 EHEC-tapausta.

Saksan viranomaisten tekemän tapaus-verrokkitutkimuksen alustavat tulokset viittaavat siihen, että sairastuneet ovat syöneet verrokkeja useammin raakaa tomaattia, kurkkua ja salaattia. Viranomaiset suosittelevat, että erityisesti Pohjois-Saksassa vältettäisiin näiden vihannesten syömistä raakana.

Hertta Vierula
Kuva: Julie Taylor/Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030