Ajan­kohtai­sta

Säteilytyöntekijöiden kädet ovat alttiina säteilylle

PET-tutkimusten lisääntyminen on lisännyt PET-tutkimuksia tekevien ja radioaktiivisia lääkkeitä valmistavien työntekijöiden käsien säteilyaltistusta.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000064296979.jpg

PET-tutkimusten lisääntyminen on lisännyt PET-tutkimuksia tekevien ja radioaktiivisia lääkkeitä valmistavien työntekijöiden käsien säteilyaltistusta.

PET-tutkimuksissa käytettyjen lyhytikäisten radionuklidien käsittelystä aiheutuu työntekijöiden käsille suurempi säteilyannos kuin tavanomaisissa isotooppitutkimuksissa käytettävien radionuklidien käsittelystä. Merkkiaineen käsittely on hyvin vaativaa muun muassa siksi, että radioaktiivisen aineen aktiivisuus pienenee lyhyen puoliintumisajan vuoksi erittäin nopeasti.

Säteilyturvakeskus (STUK) seuraa säteilytyöntekijöille aiheutuneita säteilyannoksia. Kaiken kaikkiaan seurannassa on yli 12 000 säteilytyöntekijää, heistä 5 450 työskentelee terveydenhuollossa. STUK:n mukaan viime vuosina säteilytyöntekijöille työstä aiheutunut säteilyannos on pienentynyt lähes kaikilla toimialoilla. Terveydenhuollossa ja radioaktiivisten lääkkeiden valmistuksessa paikallinen altistus käsille on kuitenkin kasvanut vuosi vuodelta.

Vuonna 2010 työntekijöiden käsien säteilyannokset terveydenhuollossa olivat keskimäärin 100 millisievertiä. Suurin yksittäinen annos oli yli 300 millisievertiä. Vuosittainen käsille aiheutunut annos ei saa olla suurempi kuin 500 millisievertiä.

Työntekijän työssään saama koko keholle laskettu säteilyannos ei saa viiden vuoden aikana olla yli 100 millisievertiä eli vuosittainen annosraja on keskimäärin 20 millisievertiä. Yhtenäkään vuonna annos ei saa ylittää 50 millisievertiä.

kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030