Ajan­kohtai­sta

Schengen-sopimuksen lääkeluettelosta ei yksimielisyyttä

Huumaavien lääkkeiden salakuljetuksen torjumiseksi luotu Schengen-sopimuksen 75. artikla on edelleen käytännössä kuollut pykälä. Asiaa valmisteleva stm:n hallitusneuvos Pekka Järvinen toteaakin, että matkustajan kannalta helpoin tapa on edelleen olla – hyvin epäsuomalaisesti – välittämättä koko pykälästä. Schengen-sopimuksen 75. artikla edellyttää kotimaan viranomaiselta hankittua lupaa viedä toiseen Schengen-maahan huumausaineeksi luokiteltuja lääkkeitä.

Pykälän järkevä täytäntöönpano edellyttäisi huumausaineeksi luokiteltavien lääkkeiden luettelon yhtenäistämistä kaikissa Schengen-maissa. Asiaa viime viikolla käsitelleet pohjoismaiset terveysministerit eivät päässeet luettelon sisällöstä yksimielisyyteen. Epäselvyyksien takia myöskään todistuskaavakkeita ei vielä ole painettu, vaikka lomake onkin olemassa.

– Suomessa luettelossa ovat YK:n huumausaineiksi ja psykotrooppisiksi aineiksi määrittelemät noin 70 valmistetta. Luettelo julkaistaan vuosittain Pharmaca Fennicassa, kertoo yliproviisori Hanna-Maija Koponen-Piironen Lääkelaitoksen tarkastusyksiköstä.

Koponen-Piirosen mukaan eri maat ovat kuitenkin tulkinneet todistusta tarvitsevan huumausaineen käsitettä eri tavoin. Esimerkiksi Tanskassa Schengen-sopimuksen tarkoittamaan luetteloon on otettu vain varsinaiset huumausaineet – siis ne, joiden määräämiseen tarvitaan Suomessa huumausaineresepti – ja näin luettelossa on vain noin 20 valmistetta. Eräs tulkinta on ollut valita luetteloon vain ne lääkkeet, jotka voivat aiheuttaa ongelmia, jos niitä salakuljetetaan suuria määriä. Järvinen korostaa, että luettelo ei Suomessakaan ole virallinen.

Koska luvan tarve määräytyy kohdemaan vaatimusten mukaan, nyt vallitseva tilanne on matkustajan kannalta sekava, eikä tilannetta ainakaan selkiytä se, että käytännössä lupapaperia ei juurikaan tarvita. Ruotsissa ja Norjassa lääkäreille ja matkustajille on tosin jo annettu yksityiskohtaiset ohjeet.

– Jos matkalle lähtevä potilas kysyy lääkäriltä neuvoa, hyvä nyrkkisääntö on neuvoa potilasta pitämään lääkereseptiä mukana matkoilla, Lääkelaitoksesta ohjeistetaan.

– Artiklan taustalla on kuitenkin oikea ja tärkeä asia: huoli siitä, että huumaavien lääkkeiden salakuljetus lisääntyy, kun rajamuodollisuudet vähenevät, Koponen-Piironen muistuttaa.

Heli Mikkola

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030