Ajan­kohtai­sta

Seksuaalineuvonta ei toteudu lääkehoidossa

Seksuaalihäiriöt ovat esimerkiksi masennuslääkkeiden keskeyttämisen yleisimpiä syitä. Niistä tulisikin keskustella potilaan kanssa, jotta tämä sitoutuisi lääkehoitoon.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/PilleritbyRuzannaArutyunyan-Pixmac000037503875.jpg
– Seksuaaliohjaus ei toteudu potilaiden hoidossa systemaattisesti, totesi Turun yliopistollisen keskussairaalan seksuaaliterapeutti, sairaanhoitaja Hanna Petäjä, joka puhui perjantaina Sairaanhoitajapäivillä Helsingissä.

Esimerkiksi masennuslääkkeiden käyttäjillä seksuaalihäiriöt ovat yleisiä ja ne ovatkin yksi tavallisimpia lääkkeiden keskeyttämisen syitä.

Potilaat, jotka ovat hyvin perillä lääkehoitoon liittyvistä asioista, näyttävät sitoutuvan lääkehoitoonsa paremmin. Tutkimuksissa on todettu, että potilaat toivovat hoitajien ottavan seksuaalisuuteen liittyvät asiat puheeksi osana potilasohjausta.

– Tutkimusten mukaan enemmistö sairaanhoitajista ajattelee, että hoitohoitotyössä on velvollisuus antaa potilaalle lupa puhua seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Seksuaaliohjauksen toteutumisen esteeksi asettuu kuitenkin sairaanhoitajien uskomus, että potilaat eivät odota hoitajien kysyvän potilaiden seksuaalisuuteen liittyvistä huolenaiheista, Petäjä totesi.

Petäjän mukaan osa hoitajista kokee olonsa epämukavaksi keskustellessaan seksuaalisuuteen liittyvistä asioista ja suurin osa hoitajista ei varaa aikaa seksuaaliohjauksen toteuttamiseen.

Ulla Järvi

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030