Selkäkipuista uhkaa työstä syrjäytyminen alle puolessa vuodessa
Pitkittynyt sairausloma lisää selkäkipuisen työelämästä syrjäytymisen riskiä.
– Jo 4 – 5 kk:n jälkeen peli alkaa suurimman osan kohdalla olla menetetty, arvioi tiistaina Lääkäripäivillä puhunut Työterveyslaitoksen erikoistutkija, LT Helena Miranda.
– Työterveyslaitoksen uudessa tutkimuksessa osa-aikaisen töissäjatkamisen ja työjärjestelyjen vaikutuksia tule-vaivoihin verrattiin kokopäiväiseen sairauspoissaoloon. Alustavien tulosten mukaan kokonaan pois töistä oleminen ei lievittänyt kipuja tai palauttanut toimintakykyä paremmin kuin osa-aikainen työssäjatkaminen, kertoo Miranda.
Mirandan mukaan tule-vaivoihin liittyvässä työkyvyttömyydessä ei toimi nykyinen on/off-ajattelu, jossa työntekijä on joko täysin työkykyinen tai täysin työkyvytön.
Työelämä ei kestä tule-vaivaa
Vuonna 2009 kolmannes Kelan korvaamista sairauspoissaoloista sekä uusista työkyvyttömyys-eläkkeistä johtui tuki- ja liikuntaelinten vaivoista. Tule-vaivat eivät tutkimusten mukaan ole lisääntyneet suomalaisessa työväestössä, mutta niistä johtuva työkyvyttömyys on ollut kasvussa koko 2000-luvun aina vuoteen 2009 asti.
– Tämä viittaisi siihen, että työelämän vaatimusten kiristyessä tule-vaivojen kanssa on nykyään vaikempi pärjätä työssä. Myös työntekijöiden suhtautuminen poissaoloon on voinut muuttua, Miranda sanoo.
Terveydenhuollon toiminnalla on myös vaikutusta; tule-vaivoissa sairauspoissaololle etsitään liian harvoin muita vaihtoehtoja. Vaihtoehdot koetaan työläämmiksi kuin sairauslomatodistuksen kirjoittaminen.
Lepo ei aina paranna
Tutkimustulokset eivät kuitenkaan tue sitä yleistä käsitystä, että tule-vaivat vaatisivat aina lepoa parantuakseen. Näyttöä ei ole myöskään saatu siitä, että töissä jatkaminen tai varhaisempi työhön palaaminen esimerkiksi tavanomaisen selkäkivun kanssa lisäisi mitenkään selän pysyvän vaurioitumisen riskiä.
Pitkittyneeseen sairauslomaan puolestaan liittyy merkittävä työelämästä syrjäytymisen riski. Pitkä poissaolo työstä aiheuttaa itsessään monia ongelmia, jotka voivat olla haitallisempia kuin poissaolon oletetut hyödyt: elämästä katoaa säännöllisyys ja rytmi, sosiaaliset kontaktit vähenevät, ammatillinen itsetunto alenee, mieliala laskee, ansiot heikkenevät, jne. On työntekijän edun mukaista, että työssä jatkamista tai varhaista työhönpaluuta tuetaan.
Osatyökykyisten parempi integroiminen työelämään on mahdollista kunhan vajaakuntoisuuteen aletaan suhtautua nykyistä suvaitsevammin ja lainsäädäntöllä ja työpaikan toimilla luodaan entistä joustavampia ratkaisuja työssäjatkamiseksi. Asennemuutosta kaivataan myös työntekijöiltä ja terveydenhuollon toimijoilta.
Mirandan mukaan selkäkipuisen ei tarvitse odottaa täyttä oireettomuutta palatakseen työhön sairauslomalta. Entinen kehoitus "kivun sallimissa rajoissa" on muuttunut suositukseksi jatkaa toimia "kivusta piittaamatta".
Ulla Järvi
Kuva: Pixmac