Selvitys: erikoislääkäreitä ei tule tarpeeksi
Erikoislääkärien määrä kasvaa, mutta koulutus ei korvaa kiihtyvää eläkepoistumaa kaikilla aloilla. Lääkärivajetta tulee muun muassa lastenkirurgiassa, patologiassa ja yleiskirurgiassa.
Näin kertoo Suomen Lääkäriliiton tekemä selvitys.
Haavoittuvia erikoisaloja ovat muun muassa foniatria, ihotaudit ja allergologia, kliininen kemia, lastenkirurgia, lastentaudit, patologia ja yleiskirurgia.
Vajetta tulee, vaikka erikoislääkärien määrä kasvaa edelleen. Jos tutkintomäärät säilyvät ennallaan, erikoislääkäreitä on arviolta 24 prosenttia enemmän vuonna 2015 kuin nyt.
Suomessa oli tämän vuoden alussa 17 285 työikäistä lääkäriä, joista 61 prosenttia on erikoistuneita. Vajaalla neljänneksellä on vähintään kahden erikoisalan oikeudet. Erikoislääkärien keski-ikä on noin 49 vuotta. Ikärakenne vaihtelee paljon erikoisaloittain.
Nuorista lääkäreistä lähes kaikki ilmoittavat erikoistuvansa jossain uransa vaiheessa. Erikoisalan valintaan vaikuttavat alan monipuolisuus, työllisyysnäkymät, kollegojen esimerkki ja kohtuullinen päivystysrasitus. Erikoislääkäriksi valmistuminen kestää keskimäärin 16 vuotta.
Joka kolmas eläkkeellä vuonna 2015
Lähes joka kolmas erikoislääkäri siirtyy eläkkeelle vuoteen 2015 mennessä. Kymmenen vuoden päästä eläkkeen saavuttaa vuosittain lähes 150 erikoislääkäriä enemmän kuin tänä vuonna.
Esimerkiksi patologian sekä ihotautien ja allergologian erikoisaloille erikoistuu vähemmän lääkäreitä kuin jää eläkkeelle. Suurimpia kasvualoja ovat geriatria, kardiologia ja nuorisopsykiatria. Aiemmin vajeesta kärsineistä erikoisaloista anestesiologia ja radiologia ovat kasvussa, samoin kuin psykiatria.
Lääkäriliiton näkemyksen mukaan lääkärien peruskoulutuksen sisäänottomäärillä voidaan vaikuttaa hyvin hitaasti valmistuvien erikoislääkärien määrään. Erikoislääkärityövoiman riittävyyttä tulisi pohtia erikoisalojen sisällä.
Erikoislääkärien eläkepoistumaa arvioitiin Suomen Lääkäriliiton rekisteritietojen avulla. Erikoislääkäritutkintojen alakohtaiset lukumäärätiedot perustuvat tiedekuntien tutkintotilastoihin.
Lue Lääkäriliiton tutkijoiden artikkeli selvityksestä perjantaina 22.9. ilmestyvästä lehdestä.
Miia Soininen