Sidonnaisuudet puhuttavat yhä useammin
Voiko olla yhtä aikaa lääkäri ja virkamies? Yleensä lääkärit ovat pikemmin tarkkoja kuin lepsuja esteellisyyksien suhteen.
Miten käy riippumattomuuden, jos sosiaali- ja terveysministeriön johtava virkamies on vielä eilen ollut sairaanhoitopiirin johtaja ja tänään päättää hankeavustuksista? Entä salliiko Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tutkijalleen loputtomasti asiantuntijatehtäviä yksityisissä yrityksissä?
– Yleensä meidän virkamiehemme ovat esteellisyyksien ja sidonnaisuuksien suhteen enemmän ylitarkkoja kuin lepsuja, toteavat sekä STM:n hallintoylijohtaja Jaana Koski että THL:n hallintojohtaja Kari Saarinen.
Sidonnaisuudet käydään yhdessä läpi
– Hallintolaista ja oikeuskanslerin kannanotoista löytyvät ohjeet virkamiesten esteellisyydestä. Kun johtava virkamies nimitetään, kysymme sidonnaisuudet ja arvioimme, pitääkö niistä luopua. Jos luottamustoimia tulee myöhemmin, niistä neuvotellaan kanssani, kertoo Jaana Koski.
STM:llä on yhä velvoitteena asettaa edustajat Raha-automaattiyhdistyksen hallitukseen ja Alkon hallintoneuvostoon. Esimerkiksi potilasjärjestöjen sääntöihin vanhastaan kirjattuja STM-edustuksia on Kosken mukaan sen sijaan karsittu.
Ministeriössä etenkin lääkärivirkamiehet ovat halunneet säilyttää tuntuman kliiniseen työhön. Onko vaara, että entinen sairaalajohtaja vetäisi esimerkiksi hankerahoituksissa kotiin päin?
– En usko. Sellainen huomattaisiin sitä paitsi nopeasti. Pikemminkin ollaan erityisen varovaisia, Koski arvioi.
– Parhaillaan valtiovarainministeriössä tehdään uusia ohjeita ministeriöiden virkamiesten karenssiajoista. Niiden kiristämistä tarkastellaan uudelleen. Kun aiemmin kannustettiin yksityisen ja julkisen sektorin raja-aitojen madaltamiseen, näyttäisi mielipide olevan kiristymään päin.
THL odottaa omaa harkintaa
THL on iso tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, jonka työntekijöiden ammattitaidolla ja näkemyksillä on kysyntää yhteiskunnan eri sektoreilla. Laitos on juuri saanut valmiiksi sidonnaisuusohjeensa.
– Ohjeemme perustuvat työntekijöidemme omaan harkintaan. Kannustamme aina kysymään yksikön johtajalta, jos omassa mielessä epäilys herää. Käsityksemme mukaan työntekijämme ovat hyvin tarkkoja mahdollisesta esteellisyydestään, sanoo Saarinen.
– Meillä on ohjeet esimerkiksi rokotetutkimuksissa mukana olevien esteellisyydestä, samoin muusta yhteistyöstä lääkeyritysten kanssa. Työntekijämme eivät saa osallistua lääkeyhtiöiden maksamina esimerkiksi kongresseihin.
Kaupalliset sidonnaisuudet ovat usein selkeämpiä kuin aatteelliset. Entä jos virkamies kuuluu vaikka voimakkaaseen uskonnolliseen yhteisöön tai maahanmuuttoa vastustavaan nettiyhteisöön?
– Esimiehen vastuulla on ratkaista, näkyykö työntekijän tai virkamiehen aatemaailma hänen toimissaan, toteaa Saarinen.
Ulla Järvi
kuva: PantherMedia