Ajan­kohtai­sta

Siittiöiden määrä ei sittenkään vähene?

Miesten sperman laadun heikkenemisestä on taitettu peistä jo parikymmentä vuotta. Tuore tanskalaistutkimus osoittaa, ettei siittiöiden määrä ole ainakaan 15 vuoteen laskenut.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/siittionetti.jpg

Epidemiology-lehden Commentary-palstalla on julkaistu tanskalaistutkimus, jonka mukaan miesten siittiöiden määrässä ei ole tapahtunut ainakaan 15 vuoteen mitään muutoksia.

Tanskalaisaineisto koostuu asepalvelukseen astuneiden 18-vuotiaiden miesten spermanäytteistä. Tutkimus käynnistettiin vuonna 1996, ja näytteet saatiin kaikkiaan noin 5000 mieheltä. Tanskassa on yleinen asevelvollisuus, mutta vuosittain vain noin 30 prosenttia suorittaa armeijan. Nuoret miehet olivat siis terveitä.

Tutkimusjaksossa todetut mediaaniarvot olivat 40 000–45 000 miljoonaa siittiötä millilitrassa. Vuosittaisten näytteiden alin keskiarvo on vuodelta 2006 (35 milj. / ml) ja korkein lukema vuodelta 2007 (50 milj. / ml).

Miesten sperman laadun heikkenemisestä on taitettu peistä jo parikymmentä vuotta. Muutamat tutkimukset ovat löytäneet romahdusmaista heikkenemistä, ja aihe on ollut paljon esillä tiedotusvälineissä. Epidemiology-lehden artikkelissa kuitenkin todetaan, että luotettavia tutkimuksia on ollut vaikea löytää, sillä tutkimusasetelmissa ja -menetelmissä on jälkikäteen havaittu monia puutteita.

Artikkelissa viitataan tanskalaistutkimuksen lisäksi kahteen muuhun pohjoismaiseen uusimpaan tutkimukseen, jotka tukevat Tanskan varusmiestutkimuksen tuloksia. Toinen on tänä tänä vuonna julkaistu tutkimus suomalaismiesten spermanlaadusta, joka on julkaistu International Journal of Andrology -lehdessäI. Niissäkään ei havaittu siittiöiden määrissä muutoksia. Suomalaisten miesten spermassa siittiöitä oli tosin tanskalaismiehiin verrattuna selvästi enemmän.

Helsingin Sanomien uutisen mukaan tanskalaisten tutkimusartikkeli päätyi julkaisuun kiertoteitse. Tutkijat olivat lähettäneet raporttinsa ensin Tanskan terveysministeriöön, joka meni ja julkaisi sen nettisivuillaan, jolloin tie tieteellisissä lehdissä tyssäsi siihen.

Epidemiology kuitenkin piti tutkimusta niin tärkeänä, että poimi sen julkaistavaksi alaotsikolla: ”The Saga Continues”.

Ulla Järvi

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030