Sikainfluenssaan varautuminen sähköisti alkuviikon
TAYS:n infektio-osaston ylilääkäri Jukka Lumio päivitti alkuviikon ohjeita piirin terveydenhuollon yksiköille – ja vastasi lukuisiin toimittajien haastatteluihin.
Samalla kun sairaanhoitopiirien infektio-osastojen ylilääkärit päivittivät oman alueensa lääkäreille tiistaina ohjeita sikainfluenssaan varautumisesta, tulivat lääkäreiltä myös ensimmäiset kyselyt epäselvistä potilastapauksista.
– Muutama Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueen lääkäri otti yhteyttä epäselvistä potilastapauksista jo tiistaina aamupäivällä, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ohjeita laatinut TAYS:n infektio-osaston ylilääkäri Jukka Lumio.
Tapahtumatietojen perusteella potilaita ei tuolloin lähetetty TAYS:siin.
Virusta ei vielä kyetä varmistamaan
– Suomessahan ei pystytä vielä tekemään sellaista erotusdiagnostiikkaa, että voisimme varmistaa sikainfluenssan potilaan näytteestä, Jukka Lumio sanoo. Diagnoosi saadaan nenänielunäytteestä geenitestillä. Suomessa pystytään varmistamaan vain H1N1-virus, joka on täsmälleen sama virus kuin tämän vuoden A-influenssavirus. Varmistamatta jää, onko kyseessä juuri sikainfluenssa, joten mm. potilaan matkustustietojen perusteella ratkaistaan, hoidetaanko tapausta sikainfluenssana.
Tästä huolimatta kaikki näytteet menevät sinetöityinä turvalaboratorioon Helsinkiin.
Mitkä matkailijat ovat riskissä?
Lumion mukaan ohjeistuksen laatimisessa suuri kysymys on, mistä päin maailmaa tulevien potilaiden katsotaan olevan riskissä.
Tiistaina aamulla määritettiin, että riskissä ovat kuumeiset, hengitystieoireiset ja lihaskipuja valittavat ihmiset, jotka sairastuvat 7 päivän kuluessa lähdöstään alueelta, jossa sikainfluenssa on aiheuttanut epidemian. Tällaisia alueita tämän hetken tiedon mukaan ovat koko Meksiko ja Yhdysvalloista Kalifornian ja Teksasin osavaltiot.
– Jos mukaan olisi otettu Espanjakin, terveydenhuoltomme olisikin kovilla, Lumio huomauttaa.
– Pitää muistaa, että ohjeemme voivat muuttua tunnin sisällä, sillä tilanne elää koko ajan.
Lumion mukaan ohjeiden pohjana ovat tietysti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja sosiaali- ja terveysministeriön viranomaisohjeet, joita noudatetaan. Ne eivät kuitenkaan riitä alueellisiksi ohjeiksi.
– Ihan kuin katekismuksessa, käskyt pitää vielä tulkita eli paikallistaa, vertaa Lumio.
Ulla Jarvi
Lue lisää Suomen Lääkärilehdestä 18/2009