Ajan­kohtai­sta

Siklosporiini lupaava Henoch-Schönleinin purppuran hoidossa

Tutkimuksessa verrattiin siklosporiini A:ta ja suuriannoksista kortisonia purppuraan liittyvän munuaiskerästulehduksen hoidossa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/verisuonet-1.jpg

Siklosporiini A on lupaava hoito suuriannoksiseen kortisoniin verrattuna vaikean Henoch-Schönleinin purppuraan (HSP) liittyvän munuaiskerästulehduksen hoidossa.

Tämä käy ilmi LL Outi Jauholan väitöstutkimuksesta, jossa seurattiin 223 lapsipotilasta kuuden kuukauden ajan diagnoosista. Tulosten perusteella virtsanäytteiden seuranta kahden kuukauden ajan riittää munuaiskerästulehduksen toteamiseksi. Seuranta-aikaa tulee pidentää yli kuuden kuukauden, jos potilaalla todetaan munuaiskerästulehdus tai taudin iho-oireet uusiutuvat. Taudin alussa annettavalla kortisonihoidolla ei ole vaikutusta munuaiskerästulehduksen yleisyyteen eikä ilmaantumisaikaan.

Varhaisen kortisonihoidon pitkäaikaisvaikutuksia arvioitiin kahdeksan vuotta lumekontrolloidun kortisonitutkimuksen jälkeen. HSP:n ennuste oli hyvä, vaikka tauti saattoi uusia jopa kymmenen vuoden ajan.

Taudin alussa todettu munuaiskerästulehdus oli riskitekijä kohonneen verenpaineen sekä valkuais- tai verivirtsaisuuden esiintymiselle. Siksi näiden potilaiden pitkäaikaisseuranta on tarpeen. Varhaisella kortisonihoidolla ei ollut vaikutusta taudin ennusteeseen, joten kortisonia tulee käyttää HSP:n hoidossa vain harkiten.

Vaikeaa Henoch-Schönleinin purppuraan liittyvää munuaiskerästulehdusta on yleensä hoidettu kortisonilla ja muilla immunosupressiivisilla lääkkeillä, mutta taudin hoidosta on vain vähän tutkimustietoa.

Henoch-Schönleinin purppura on pienten verisuonten tulehdus, johon sairastuu Suomessa noin 200 lasta vuodessa. Ihon verenpurkaumien lisäksi taudille tyypillisiä oireita ovat nivelkipu, turvotukset sekä vatsakipu. Noin puolella potilaista todetaan munuaiskerästulehdus, joka ilmenee veri- tai valkuaisvirtsaisuutena.

Jauholan väitöstutkimus "Henoch-Schönlein purpura in children" (Henoch-Schönleinin purppura lapsilla) tarkastetaan Oulun yliopistossa perjantaina 4.5.

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030