Ajan­kohtai­sta

Silmänpohjan ikärappeuman lääkkeet yhtä tehokkaita

Bevasitsumabia ja ranibitsumabia vertaileva CATT-tutkimus valmistui.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/silma_by_fotoflash_Pixmac-1.jpg

Bevasitsumabi ja ranibitsumabi ovat yhtä tehokkaita silmänpohjan nesteisen ikärappeuman hoidossa, käy ilmi Ophthalmology-lehdessä julkaistun 2-vuotisen CATT-tutkimuksen viimeisistä tuloksista.

Näöntarkkuus oli molemmilla lääkkeillä hieman parempi säännöllisessä, kuukausittaisessa käytössä kuin tarpeen mukaan annosteltuna. Lääkkeisiin liittyvä kuoleman ja valtimotukosten riski oli sama, mutta bevasitsumabiin liittyi suurempi vakavien haittavaikutusten riski (39,9 % vs. 31,7 %; riskisuhde 1,30; 95 %:n luottamusväli 1,07–1,57). Haittojen yhteys lääkitykseen oli kuitenkin epävarma.

Tulokset ovat samansuuntaisia kuin vuosi sitten NEJM:ssa julkaistut tulokset samasta tutkimuksesta. Aihe herätti keskustelua muun muassa Lääkärilehdessä. Yliopistosairaaloiden johtajaylilääkärit totesivat tuolloin, ettei tutkimus anna aihetta muuttaa hoitokäytäntöä eli bevasitsumabin off label -käyttö jatkuu.

Bevasitsumabin käyttö silmänpohjan ikärappeuman hoidossa jakaa vahvasti näkemyksiä. Ranibitsumabi ja bevasitsumabi ovat samasta kantamolekyylistä johdettuja lääkeaineita, mutta vain ranibitsumabi on hyväksytty virallisesti taudin hoitoon. Bevasitsumabin käyttö on kuitenkin yleistynyt halvemman hinnan ja hyvien hoitokokemusten ansiosta.

Ranibitsumabia Euroopassa markkinoiva Novartis on katsonut, että bevasitsumabia suosiva hoitokäytäntö vaarantaa potilasturvallisuuden. Muun muassa Ruotsin lääkelaitoksen tänä keväänä julkaisema asiantuntija-arvio suosittelee, että ikärappeuman hoitoon käytetään yksinomaan tähän tarkoitukseen hyväksyttyä ranibitsumabia.

CATT-tutkimus on Yhdysvaltain kansallisen terveysinstituutin (NIH) rahoittama.

Miia Soininen

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030