Lehti 12: Ajan­kohtai­sta 12/2010 vsk 65 s. 1093

Simulaattorilla varmuutta potilastyöhön

Ulla Toikkanen

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin uudella potilassimulaattorilla harjoitellaan mm. anestesiahoidon aloitusta ja kolaripotilaan verenvuotosokin hoitoa. Kouluttajan avulla simulaattori käyttäytyy kuin oikea potilas: se kertoo oireistaan, hengittää, hikoilee, kouristaa ja vuotaa verta. Simulaattoripotilasta hoidettaessa virheet voi kuitenkin korjata turvallisesti.

Sim Man 3G -potilassimulaattori, lempinimeltään Simppa, on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin, Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhteishanke.

- Hätatilapotilaan hoidon harjoittelua tarjotaan ensiavussa, leikkaussaleissa ja teho- ja valvontaosastoilla työskenteleville lääkäreille ja sairaanhoitajille. Suosittelemme, että osastot kokoaisivat moniammatillisen porukan koulutukseen tullessaan, kertoo kliininen opettaja Sanna Hoppu Tampereen yliopistosta.

- Simulaattorin avulla opetellaan ryhmätoimintaa - ja pyritään siis parantamaan potilasturvallisuutta. Koulutus suunnitellaan niin, että tilanteet tuntuvat kulloinkin koulutukseen tulevan ryhmän kannalta todellisilta.

Lue myös

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä on jo kokemusta useista simulaattoreista. Onko harjoittelulle aikaa?

- Kokemukset simulaatiokoulutuksista ovat olleet positiivisia. Uusien koulutusohjelmien sovittaminen perustyöhön on kuitenkin koettu aika ajoin haasteelliseksi, kertoo koulutussuunnittelija Minna Ruoranen Keski-Suomen sairaanhoitopiirin Taitopajasta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030