Ajan­kohtai­sta

Sisäilmaongelmia tulee lähestyä moniammatillisesti

Väittelijä selvitti koettua sisäympäristöä ja altistumisolosuhteita terveydenhuollon työpaikoilla.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Terveydenhuollon työntekijät kokivat useammin työpaikan sisäympäristöön liittyviä oireita ja olosuhdehaittoja kuin toimisto- tai koulutyöntekijät, ilmenee insinööri YAMK Katja Tähtisen väitöstutkimuksesta.

Tähtinen työskentelee vanhempana asiantuntijana Työterveyslaitoksessa.

Väitöstutkimuksessa selvitettiin altistumisolosuhteiden ja työntekijöiden ryhmätason oire-, olosuhdehaittakokemusten ja psykososiaalisen työympäristökokemusten sekä terveystietojen välistä yhteyttä terveydenhuollon työpaikoilla.

Samalla tutkittiin myös työntekijöiden kokemien oireiden ja olosuhdehaittojen sekä psykososiaalisen työympäristökokemuksen yleisyyttä.

Väitöstutkimuksen mukaan altistumisolosuhteet eivät ole täysin yhteydessä työntekijöiden oire-, olosuhdehaitta- ja psykososiaaliseen työympäristökokemukseen. Silloin, kun tiloissa ilmenee monia sisäilman epäpuhtauslähteitä ja ilmanvaihdon puutteita, voi oireisiin ja olosuhdehaittakokemuksiin vaikuttaa monta tekijää.

Siksi on tärkeää noudattaa rakennus- ja sisäilmastoselvitysprosessin vaiheita sisäilmastoon vaikuttavien eri tekijöiden tunnistamiseksi ja arvioimiseksi.

Kysely ei kerro kaikkea

Työntekijöiden kokeman homeenhajun ja tutkijan todentaman homevaurion välillä ja ilmanvaihtolaitteiston ja ilmanvaihdon puutteiden ja koettujen oireiden välillä havaittiin tilastollinen yhteys.

Sisäilmastokyselyiden tulokset liittyvät vain osittain rakennuksen todettuihin teknisiin ongelmiin. Myös muilla tekijöillä, kuten yksilöllisillä ja organisaatioon liittyvillä tekijöillä voi olla vaikutusta sisäympäristökokemuksissa.

Lue myös

– Siksi työ- ja sisäympäristöihin liittyviä ongelmia tulee lähestyä laaja-alaisesti ja moniammatillisesti, Tähtinen toteaa tiedotteessa.

Suurin osa yleisimmistä sisäilman epäpuhtauslähteistä osataan tunnistaa ja luokitella altistumisolosuhteiden arvioinnin avulla. Altistumisolosuhteiden arvioinnin avulla voidaan saada kokonaisvaltainen kuva sisäympäristön laatuun vaikuttavista tekijöistä rakennuksessa.

Tutkimusaineistona oli työpaikkojen sisäilmastokyselyitä, sairaalarakennusten altistumisolosuhteiden arviointien tietoja ja työterveyshuollon ryhmätason tietoja työntekijöiden terveydestä.

Katja Tähtisen väitöstutkimus Perceived indoor environment and probality of abnormal indoor air exposure in health care workplaces tarkastettiin 7. lokakuuta Aalto-yliopistossa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030