Terveydenhuolto

Lääkärit tarvitsevat lisää tietoa sisäilmaongelmista

Lokakuussa tulee Filha ry:n kysely, jossa verrataan, mitä sisäilmakysymyksissä on tehty ennen ja mitä tehdään nyt.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Vaikka lääkärit tietävät paljon sisäilmaongelmista, lisätieto on tarpeen, kertoo Filha ry:n pääsihteeri, professori Tuula Vasankari.

Vuonna 2018 alkoi Kansallinen sisäilma ja terveys -ohjelma, joka pyrkii lisäämään ymmärrystä sisäympäristöjen terveys- ja hyvinvointivaikutuksista ja kehittämään sisäympäristöön liittyvien ongelmien hallintaa. Tavoitteena on myös parantaa sisäympäristöissä oireilevien ja sairaiden hoitoa ja työ- ja toimintakykyä sekä vahvistaa toimijoiden osaamista sisäympäristöasioissa. Ohjelma päättyy vuonna 2028.

Lokakuussa on tulossa Filha ry:n kysely lääkäreille, jossa verrataan sitä, mitä sisäilmaan liittyvissä kysymyksissä on tehty ennen ja mitä tehdään nyt.

– Monet terveydenhuollon ammattilaiset kokevat haastavaksi sen, ettei ole absoluuttisia tutkimuksia, joista voisi sanoa, että henkilön oireet liittyvät sisäilmaan, sanoo Vasankari.

Lue myös

Verkkokurssista tärkeää tietoa

TerveyskyläPRO-palvelussa on verkkokurssi Sisäilmaan liitetty oireilu aikuisilla – miten tutkin, tuen ja hoidan? Kurssi sisältää kattavasti tietoa oireiluun liittyvistä tekijöistä. Lääkäri voi käydä kurssin kokonaisuudessaan tai poimia itseä kiinnostavat kohdat. Palvelu täydentää ammattilaisten osaamista ja kannustaa hyödyntämään uusia toimintatapoja työssä.

Vasankarin mukaan vaikuttaa sitä, että väestön huolet sisäilmasta ovat vähentyneet viime aikoina. 

– Tähän saattavat olla syinä koronapandemia ja lisääntynyt etätöiden tekeminen.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030