Terveydenhuolto

STM pyytää lausuntoja sisäilmasuosituksesta

Suosituksessa on sovitettu yhteen erilaisia näkemyksiä sisäilmaoireiden parhaasta mahdollisesta hoidosta.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja sisäilmaan liittyvän oireilun diagnosointia, hoitoa ja kuntoutusta koskevasta suosituksesta .

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on päivittänyt sisäilmaan liittyvän oireilun ja sairastumisen hoitosuosituksen vuosien 2022-2023 aikana. Suosituksessa päivitetään ja täydennetään edellisen kerran vuonna 2007 julkaistu kosteus- ja homevauriorakennusten terveyshaittoja käsittelevä ”Majvik”-hoitosuositus.

Suosituksessa käydään läpi tärkeimmät sisäilma-altistukseen liittyvät sairaudet ja oiretyypit sekä käsitellään hoitoa, kuntoutusta ja terveydenhuollon kehitystarpeita. Työryhmään on osallistunut useita eri tahoja ja asiantuntijoita. Suosituksessa on sovitettu yhteen erilaisia näkemyksiä sisäilmaoireiden parhaasta mahdollisesta hoidosta.

Lue lisää: Työterveyslaitos on uudistanut sisäilmaohjeitaan

Suosituksessa listataan Suomen olosuhteissa merkittävimmiksi kroonisten sairauksien riskiä lisääviksi sisäympäristön altisteiksi radon, pienhiukkaset, passiivinen tupakointi ja kosteusvauriot. 

Sisäilmaan liittyvää oireilua voidaan ennaltaehkäistä ja vähentää huolehtimalla systemaattisesti sisäympäristön kunnosta, korjaamalla havaitut puutteet ripeästi ja viestimällä avoimesti.

Suositusluonnoksessa korostetaan, että sisäilmaoireilun diagnosoinnissa ja hoidossa on tärkeää kuunnella potilasta huolellisesti ja huomioida tilanne kokonaisuutena. 

Potilaan tutkimiseen ja hoitoon voidaan tarvita monialaista yhteistyötä, mutta hoito tulisi järjestää ensisijaisesti terveydenhuollon perustasolla. 

Lausuntoja voi antaa 2. helmikuuta 2024 saakka.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030