Terveydenhuolto

Uusi hoitosuositus sisäilmasta oireileville

Avainasemassa on ennaltaehkäisy.

Sari Kosonen
Adobe

Uusi suositus tarjoaa keinoja sisäilmaan liittyvän oireilun diagnosointiin, hoitoon ja kuntoutukseen. Suosituksessa korostetaan, että on tärkeää kuunnella potilasta huolellisesti ja huomioida tilanne kokonaisuutena.

Potilaan tutkimiseen ja hoitoon voidaan tarvita monialaista yhteistyötä, mutta hoito tulisi järjestää ensisijaisesti terveydenhuollon perustasolla. 

Sisäilmaan liittyvää oireilua voidaan ennaltaehkäistä ja vähentää huolehtimalla systemaattisesti sisäympäristön kunnosta, korjaamalla havaitut puutteet ripeästi ja viestimällä avoimesti. Sisäilmasta oireilevan ihmisen tilanteeseen vaikuttavat sisäympäristön haittatekijöiden lisäksi monet yksilöön ja yhteisöön liittyvät tekijät. 

Suomen olosuhteissa merkittävimpiä kroonisten sairauksien riskiä lisääviä sisäympäristön altisteita ovat radon, pienhiukkaset, passiivinen tupakointi ja kosteusvauriot. Laadukkaaseen sisäilmaan panostaminen on kannattavaa, koska terveydentilan lisäksi sillä on myönteisiä vaikutuksia viihtyvyyteen, oppimiseen ja työn tuottavuuteen. 

Sisäilmaan liittyvät oireet ovat yleisiä ja valtaosin lieviä ja ohimeneviä, mutta joillakin potilailla oireet voivat pitkittyä ja heikentää merkittävästi elämänlaatua ja toimintakykyä. Pitkittyneestikin oireilevia potilaita pystytään auttamaan, mutta varsinkin kuntoutusmenetelmistä tarvitaan suosituksen mukaan lisää tietoa.

Suositus tehtiin sosiaali- ja terveysministeriön asettamassa moniammatillisessa työryhmässä, jonka jäsenet edustivat mm. sisäilman terveysvaikutuksien tutkimusta, perusterveydenhuoltoa, työterveyshuoltoa ja erikoissairaanhoitoa, sosiaaliturvan ja etuuksien asiantuntemusta sekä potilasnäkökulmaa. 

Suosituksella päivitetään ja täydennetään aiempia suosituksia, jotka koskivat kosteus- ja homevaurioihin liittyviä oireita.

Lue lisää: Sisäilmaan liittyvät huolet ovat vähentyneet

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030