Ajan­kohtai­sta

Sosiaalibarometri 2021: Esitys sote-uudistuksesta saa aiempia paremman vastaanoton

Sosiaali- ja terveysjohtajat yhdistäisivät maksukattoja ja alentaisivat niiden tasoa.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Sanna Marinin (sd.) hallituksen esittämä sote-uudistus saa edeltäjiään myönteisemmän vastaanoton sosiaali- ja terveysjohtajilta, ilmenee tuoreesta Sosiaalibarometrista.

Yli puolet kyselyyn vastanneista 92 sosiaali- ja terveysjohtajasta piti uudistusesitystä erittäin hyvänä ja vain kuusi prosenttia huonona tai erittäin huonona.

Myönteisimmin suhtauduttiin sote-uudistuksen mahdollisuuksiin turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sote-palvelut sekä palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden parantumiseen.

Kaikkein kriittisimmin sosiaali- ja terveysjohtajat suhtautuivat kustannusten hallintaan. Vain joka kuudes vastaaja uskoi sen toteutuvan melko hyvin tai hyvin.

Valtaosa vastaajista arvioi uudistuksen kehittyneen myönteisempään suuntaan edellisvuosista.

– Vaikka sosiaali- ja terveysjohtajien yleisarvio sote-uudistuksesta on hyvä, niin kyllä sieltä vielä korjattavaa löytyy. Epäilevimmin suhtaudutaan lähipalvelujen turvaamiseen ja sosiaalipalvelujen kustannustehokkuuteen. Kaiken lisäksi palvelujen kehittäminen on hyytynyt ja myös arvio asukkaiden osallistumismahdollisuuksista on heikentynyt Sipilän hallituksen mallista. Uudistuksen onnistuminen edellyttää, että tulevilla hyvinvointialueilla osallistamisen keinot otetaan laajasti käyttöön nimenomaan asiakasnäkökulman vahvistamiseksi, vaatii SOSTE:n johtaja Anne Knaapi tiedotteessa.

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry julkaisee Sosiaalibarometrin vuosittain.

Lähes kolme neljästä sosiaali- ja terveysjohtajasta arvioi, että sote-uudistuksen pitkittyminen on vaikuttanut palvelujen kehittämiseen omalla alueella.

Lue myös

Maksukattojen yhdistäminen auttaisi pienituloisia

Kolme neljästä sosiaali- ja terveysjohtajasta kannattaa maksukattojen yhdistämistä ja tason alentamista. Tällä helpotettaisiin etenkin paljon sairastavien ja pienituloisten tilannetta.

– Yhdistämällä nykyiset maksukatot lääkkeissä, palveluissa ja terveydenhuollon matkoissa sekä samalla alentamalla yhteisen maksukaton tasoa helpotettaisiin merkittävästi monien terveyden ja taloushuolien kanssa painivien kansalaisten elämää. Olemme SOSTEssa ehdottaneet, että yhteinen maksukatto sidottaisiin takuueläkkeen tasoon, kertoo SOSTE:n edunvalvontapäällikkö Anne Perälahti tiedotteessa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030