Ajan­kohtai­sta

Sosteri taistelee asemastaan – suunnittelee erikoissairaanhoidon ulkoistusta

Itä-Savon sairaanhoitopiiri kokee joutuneensa ahtaalle sote- ja maakuntauudistuksen paineessa.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri aloittaa erikoissairaanhoidon yhtiöittämisen tai ulkoistuksen valmistelut.

Kuntayhtymän hallitus päätti asiasta eilen.

Sosteri on toinen niistä sairaanhoitopiireistä, jotka sote- ja maakuntauudistuksessa ovat menettämässä itsenäisen asemansa. Toinen on Länsi-Pohja, joka ulkoisti Mehiläiselle suuren osan toiminnastaan viime vuonna.

Länsi-Pohja ja Sosteri ovat pienimmät nykyisistä 20 sairaanhoitopiiristä. Maakuntia on suunnitelman mukaan 18.

Sosteri kertoo tavoittelevansa erikoissairaanhoidon palveluiden ja työpaikkojen turvaamista ja Savonlinnan seudun elinvoiman säilyttämistä.

– Meillä ei ole mitään varmuutta siitä, että erikoissairaanhoidon palvelut ja päivystys säilyvät maakunta- ja sote-uudistuksen myötä Savonlinnassa. Tällä on jo nyt vaikutuksia sairaalan toimintaan, henkilöstön saatavuuteen ja pysyvyyteen. Asenneilmapiiri on maakunnassa sen kaltainen, että se ei tue tavoitteitamme, Sosterin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen (kesk.) sanoo tiedotteen mukaan.

Keskittämis- ja päivystysasetus asettaa sairaalakohtaisia vähimmäislukumääriä leikkauksille, mikä vaikeuttaa palveluiden tuottamista etenkin pienissä sairaaloissa. Lisäksi valmisteilla oleva maakuntauudistus uhkaa toteutuessaan keskittää palveluja maakuntien sisällä myös taloudellisista syistä.

Erikoissairaanhoidon lähipalvelut halutaan turvata

Itä-Savon alueella asuu noin 45 000 ihmistä.

Lue myös

– Meillä on päivystyksessä joka vuorokausi noin 75 käyntiä ja matkat naapurisairaaloihin ovat yli 100 kilometriä. Voi vain kuvitella minkälainen ambulanssi- ja taksiralli tästä alkaisi. Apu tulisi väistämättä osalle potilaista liian myöhään, Sosterin kuntayhtymäjohtaja, erikoislääkäri Panu Peitsaro toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa yhteispäivystys on edellytys, että sairaalassa voidaan tehdä nukutusta vaativia toimenpiteitä.

Jo viime syyskuussa Sosteri otti askeleen ulkoistuksen suuntaan, kun se solmi aiesopimuksen tekonivelsairaala Coxan kanssa tavoitteenaan jatkaa tekonivelleikkauksia Savonlinnan keskussairaalassa.

Kirjoittajat

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030