Lehti 23: Ajan­kohtai­sta 23/2018 vsk 73 s. 1475

Sote ei ole Ivalossa kirosana, mutta melkein

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Ivalon terveyskeskuksen aamu­kokouksen teemana olivat etuasiat. Kuvassa ovat terveyskeskuslääkäri Marjo Niskanen (vasemmalla), johtava lääkäri Outi Liisanantti, terveyskeskuslääkäri Juha Richter, terveyskeskuslääkäri Joel Jämsä, luottamusmies Hanna Lepojärvi, amanuenssi Lauri Koponen ja terveyskeskuslääkäri Antti Valvisto.

OUTI LIISANANTTI: "Kaikki kehittäminen ja hankinnat ovat tällä hetkellä jäissä, koska kuntapoliitikot eivät halua tehdä päätöksiä ennen sotea. Vain välttämätön hankitaan.

Suuri pelko on, että toiminta muuttuu maakunnan myötä hyvin Rovaniemi-keskeiseksi. Maakunnan liikelaitos arvioi Ivalon tarpeet varmaan hyvin toiselta kantilta kuin me. Jossain vaiheessa kuntapäättäjät kartoittivat tilannetta kunnan sote-toiminnan yksityistämisestä/yhteisomisteisesta firmasta, mutta ne suunnitelmat lienee nyt haudattu, kun lääkäritoimi ilmaisi vastalauseensa.

Ihmisillä on huoli, että jossain vaiheessa palkat tippuvat, jos soten myötä pitää säästää kolme miljardia. Säästöt kohdistuvat sadan prosentin varmuudella perusterveydenhuoltoon, koska kalliista erikoissairaanhoidosta on hankala säästää. Luultavasti osa kunnan omista erikoissairaanhoidon toiminnoista lakkautetaan sekä monet toimivat ostopalvelut loppuvat.

Sote ja maakunta huolestuttavat, koska kaikki on epävarmaa ja keskeneräistä. Haluaisimme kiinnittää erityisesti huomioita etäisyyksiin ja Ivalon terveyskeskuksen poikkeuslupaan liittyen 24/7-päivystykseen. Poikkeuslupa on voimassa vuoden 2020 loppuun. Toivomme, että voisimme jatkaa 24/7-päivystystä jatkossakin. Ivalon terveyskeskuksen päivystys palvelee myös Utsjokea. Nuorgamista on matkaa Rovaniemelle 500 kilometriä.

Lue myös

Perustyö Ivalossa tuskin muuttuu soten myötä juurikaan kunnan pienen väestömäärän ja pitkien etäisyyksien vuoksi. Todennäköisesti yksityisen terveydenhuollon mielenkiinto suuntautuu enemmän isompiin kaupunkeihin, vaikka Ivalo onkin kasvava ja kehittyvä kunta matkailun lisääntymisen vuoksi.

Muutosta tarvitaan silti, koska nykyjärjestelmä on kallis ja väestö ikääntyy. Ennaltaehkäisyyn tulee satsata vielä paljon enemmän. Sote ei ole kirosana, mutta aika lähellä sitä. Mielenkiinnolla odotamme tulevaa ja pyrimme ymmärtämään, missä mennään, vaikka haastavaa se on. Sitä ennen toiminta jatkuu ja hyvä tunnelma kahvipöydässä säilyy."

Johtava lääkäri Outi Liisanantti työskentelee Ivalon terveyskeskuksessa, joka palvelee Suomen pinta-alaltaan suurimman kunnan, Inarin asukkaita.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030