Ajan­kohtai­sta

Stuk muistuttaa: Hoitaja ei voi tehdä röntgenlähetettä

Säteilyturvakeskuksen (Stuk) tietoon on tullut, että joissakin toimipaikoissa on ilmeisesti nimettyjä hoitajia, joille on annettu oikeus päivystyksen ruuhkatilanteessa antaa potilaalle lähete röntgentutkimukseen.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/rontgen1.jpg

Vain lääkäri voi kirjoittaa lähetteen röntgentutkimukseen, muistuttaa ­Säteilyturvakeskus. Säteilyturvakeskuksen tietoon on tullut, että joissain toimipaikoissa päivystyksen ruuhkatilanteessa nimetyt hoitajat ovat saaneet oikeuden antaa potilaalle lähetteen röntgentutkimukseen.

– Ilmeisesti kyse on trauma­potilaista, joiden hoidon tarpeen on määrittänyt sairaanhoitaja itsenäisesti. Käytäntö on säteilylain sekä sosiaali- ja terveysministeriön antaman säteilyn lääketieteellistä käyttöä koskevan asetuksen vastainen. Se ei missään tapauksessa ole Säteilyturvakeskuksenkaan hyväksymää toimintaa, muistuttaa toimistopäällikkö Petra Tenkanen-Rautakoski terveydenhuollon röntgentoimintaa valvovasta yksiköstä Säteilyturvakeskuksesta.

Säteilyturvakeskus on huolissaan sekä potilaan hoidosta että lähetteiden laadusta.

– Vain lääkäri, joka on potilaan hoidosta kliinisessä vastuussa, voi potilaan tutkittuaan antaa lähetteen röntgentutkimukseen. Siihen kuuluu myös tutkimuksen oikeutuksen arviointi, mihin vain lääkärit ovat saaneet koulutuksen, Tenkanen-Rautakoski korostaa.

Röntgentutkimuksen voi itsenäisesti suorittaa koulutettu röntgenhoitaja, kunhan lääkärin lähete sisältää kaiken oleellisen tiedon toimenpidettä varten.

Tenkanen-Rautakoski sanoo, että Säteilyturvakeskuksessa ymmärretään lääkärivaje ja terveydenhuollon pyrkimys turvata potilaalle joustava ja ­mahdollisimman nopea hoito.

– Toimintatavat ja resurssit on kuitenkin jaettava siten, että potilaan hoito turvataan lakien ja asetusten mukaisesti.

– Tässä tilanteessa voisi olla tarpeen ­keskustella siitä, olisiko tarpeen määrittää hoitajille lisäkoulutus, jonka perusteella hoitaja saisi rajoitetun luvan röntgenlähetteiden tekoon.

Mikä on oikeutuksen arviointi?
- Otetaan huomioon toimenpiteen tavoite
- Arvioidaan potilaan yksilöllisten ominaisuuksien vaikutus tutkimus­tekniikkaan
- Arvioidaan mahdollisten vaihto­ehtoisten menetelmien käyttö­mahdollisuudet
- Punnitaan säteilyn terveydelliset vaikutukset ja potilaan säteily­altistus toimenpiteessä

Ulla Järvi
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030