Suomalainen lääkintäryhmä valmiina toimintaan Kongossa
- Toivotaan, että levottomuudet eivät tästä ylly. Maa on varsin räjähdysalttiissa tilassa ja pinnan alla kuohuu, kuvailee anestesialääkäri, lääkintämajuri
Arttu Lahdenperä
11-henkisen suomalaisen lääkintäryhmän tunnelmia Kongon Demokraattisessa tasavallassa.Suomalainen lääkintäjoukko kuuluu EUFOR-joukkoihin ja hoitaa ensisijaisesti EU-sotilaita. Monikansallinen noin 2 100-henkinen EUFOR-joukko työskentelee Kongossa ja Gabonissa YK:n valtuuttamana EU-johtoisena sotilaallisena kriisinhallintaoperaationa.
Maassa on vastikään pidetty yhdistettyjen presidentti- ja parlamenttivaalien ensimmäinen kierros. EUFOR-joukot pyrkivät turvaamaan vaalien järjestämisen mahdollisimman väkivallattomasti.
Henkeä pelastava kirurgia päätehtävä
Suomen lääkintäryhmässä työskentelee neljä lääkäriä, kuusi sairaanhoitajaa ja teknikko, lisäksi paikalla on esikuntaupseeri. Suomi lähetti operaation käyttöön myös kaksi liikuteltavaa leikkausyksikköä.
Lääkintäryhmä matkusti Kongoon heinäkuun lopulla. Komennus jatkuu YK:n turvallisuusneuvoston antamalla mandaatilla enintään marraskuun loppuun.
Jos suomalaiset joutuvat tositoimiin, on heidän päätehtävänään henkeä pelastava kirurgia.
- Tyypillinen tilanne on esimerkiksi vuodon tyrehdyttäminen ampumavammoissa, kuvaa Lahdenperä edessä mahdollisesti olevia tehtäviä.
Taisteluissa loukkaantuneille annetaan ensihoito ja ns. damage control -kirurgia kentällä, josta heidät kuljetetaan ilmateitse saksalaisjoukkojen hallinnoimiin kenttäsairaaloihin
Operatiivisen tilanteen mukaisesti suomalaisryhmää voidaan käyttää joko lääkintätehtävissä kenttäsairaalassa tai liikkuvina kirurgisina lääkintäryhminä joukkojen mukana.
Paikalliset vieroksuvat yhä kaikkia univormuja
Tähän mennessä lääkintäryhmä on tehnyt erilaisia valmistelevia töitä. Suomalaiset ovat osallistuneet muun muassa Kinshasan ulkopuolelle ulottuviin "taktisiin operaatioihin".
Paikallinen väestö on vastaanottanut EUFOR-joukot pääasiallisesti ystävällisesti. Töitä kuitenkin riittää, ennen kuin luottamus paikallisiin ihmisiin saavutetaan
- Valkoinen mies koetaan uhaksi etenkin maaseudulla, samoin erilaiset armeijat. Paikalliset ihmiset suhtautuvat epäluuloisesti kaikkiin armeijoihin ja univormupukuisiin, Lahdenperä sanoo.
Suomalainen lääkintäryhmä on omalta osaltaan pyrkinyt herättämään luottamusta: esimerkiksi Kanangassa he vierailivat yhdessä paikallisviranomaisten kanssa synnytyssairaalassa, jonne he lahjoittivat lääkkeitä.
Lääkkeiden ohella Kongossa on puutetta muun muassa sähköstä ja puhtaasta vedestä. Suomalaisryhmä käyttää tarvittaessa omaa generaattoria ja vedenpuhdistusvälineitä sekä juo pullotettua vettä.
Räjähdyksiä ja laukauksia
EUFOR-joukkojen tukikohta sijaitsee keskustan ulkopuolella pääkaupunki Kinshasassa, N´Dolon lentokentällä. Räjähdysten ja laukausten ääniä on kantautunut tukikohtaan useaan otteeseen. Euroopan unionin lähettämät joukot eivät Lahdenperän tietojen mukaan kuitenkaan vielä ole joutuneet osallisiksi varsinaisiin tulitaisteluihin.
Suomalaisella lääkintäryhmällä on toistaiseksi voimassa liikkumisrajoitus, jonka mukaisesti he eivät lähde esimerkiksi Kinshasan keskustaan. Lääkintäryhmän jäsenillä on henkilökohtaiset käsiaseet itsesuojelutarkoituksiin. Tositilanteissa EUFOR-joukoilla on täydet valtuudet antaa lääkintäryhmälle tulitukea.