Ajan­kohtai­sta

Suomalaislääkäri Japanissa: Tietoa oli vaikea saada

Kiotossa lomaillut katastrofi- ja kehitysapulääkäri Jari Vainio huomasi maanjäristyksen etovana olona ja lamppujen heilumisena. – Pohdin, pitäisikö nyt lähteä auttamaan, mutta totesin, että kieltä osaamatta olisin vain tiellä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/vainio.jpg

Katastrofi- ja kehitysapulääkäri Jari Vainio oli maanjäristyksen aikaan lomamatkalla pahimman tuhoalueen ulkopuolella Kiotossa, missä maanjäristyksen huomasi etovana olona ja lamppujen heilumisena.

– Pohdin, pitäisikö nyt lähteä auttamaan, mutta totesin, että kieltä osaamatta olisin vain tiellä. Japanissa on hyvin toimivat järjestelmät omasta takaa.

Katastrofi- ja kehitysapulääkärinä 25 vuoden ajan toiminut Vainio on ollut aiemmin muun muassa avustustyöntekijänä Turkissa vuoden 1999 maanjäristyksen jälkeen sekä arvioimassa Thaimaan tsunamituhoja vuonna 2004. Hän palasi Kiotosta Suomeen sunnuntaina.

Kiotossa tapahtumat eivät näyttäneet vaikuttavan jokapäiväiseen elämään. Vainio kertoo, ettei paniikin tai pelon merkkejä tuolloin näkynyt. Arki jatkui kaupungissa normaalisti.

Vainio arvostelee Suomen ulkoministeriön ohjetta seurata paikallista tiedonvälitystä. Tietoa oli vaikea saada, koska englanninkielisiä uutisia tuli vähän.

– Tiedonvälitys oli kaiken kaikkiaan pidättyväistä. Tiedon räjähdyksestä ydinvoimalassa sain internetin kautta. Televisiossa uutista pantattiin pitkään. Ja vielä sunnuntaiaamuna vakuutettiin, että kuolonuhreja oli kaikkiaan vain 1600.

Tieto tuli Vainion mukaan pieninä detaljeina sieltä täältä. Kokonaiskuva oli helpompi luoda suomalaisten tiedotusvälineiden kautta kotiin palattua.

Katastrofilääkärin silmin Japanissa on jouduttu kohtaamaan jo melkein kaikki komplikaatiot, mitä tällaisessa luonnonmullistuksessa voi tulla: maanjäristystä seurasi tsunami ja ydinvoimaloissa on ollut pahoja ongelmia. Katastrofi on valtava ja tilanne muuttuu koko ajan. Japanin varautumisesta maanjäristysten varalta on kuitenkin ollut hyötyä: hyvin rakennetut talot eivät sortuneet maanjäristyksessä, mikä säästi valtavasti ihmishenkiä.

– Epidemiat uhkaavat seuraavaksi. Japanin kaltaisessa järjestäytyneessä ja toimivassa yhteiskunnassa niiden uhka on kuitenkin pienempi kuin monissa muissa maissa.

Hertta Vierula

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030