Lehti 42: Ajan­kohtai­sta 42/2011 vsk 66 s. 3107

Suomalaislääkäri Kreikassa:
Kriisi tuntuu kukkarossa

Suvi Sariola

Kreikan kriisi on nyt alkanut tuntua kukkarossa julkisellakin sektorilla. Lääkärilehden uusi blogisti kuvaa lääkärin arkea Kreikan talouskriisissä.

- Minulta pidätetään palkasta 600 euron ylimääräinen lisä kuukaudessa, kertoo Kreetalla työskentelevä suomalaissyntyinen anestesiologi Karen Piironen-Politis.

Ylimääräiset palkanpidätykset jatkuvat vuoden loppuun, ja ensi vuonna on luvassa uusia leikkauksia. Piironen-Politisin mukaan Kreikassa puhutaan paljon myös siitä, että julkiselta sektorilta aletaan irtisanoa väkeä.

- Lehtien mukaan irtisanomiset eivät koske terveysalaa. En kuitenkaan olisi varma asiasta, koska tilastojen mukaan Kreikassa on liian paljon lääkäreitä - ei tosin pienillä saarilla eikä syrjäkylissä. Ihmiset ovat epävarmoja tulevaisuudestaan.

Nuoret lääkärit vaikeuksissa

Jo nyt työttömänä on melko paljon nuoria lääkäreitä. Julkisella sektorilla ei ole töitä tarjolla, vaikka olisi erikoistunut hyvässä yliopistosairaalassa.

- Yksityissektorikaan ei vedä, koska ihmisillä ei ole rahaa ja yksityislääkärikäyntejä korvaavat sairauskassat ovat niin veloissa, että maksavat korvaukset vasta puolentoista vuoden kuluttua - jos maksavat.

Nuorten lääkärien ahdinkoa pahentaa ministeriön ilmoitus, ettei lyhyillä määräaikaisilla sopimuksilla palkattuja lääkäreitä saa enää palkata sopimusten umpeuduttua. Piironen-Politisin työpaikalla Rethymnonin sairaalassa määräyksestä uskotaan koituvan suuria ongelmia.

Lääkärit valittavat palkkojen pienenemistä. Tosin Karen Piironen-Politis epäilee, että suurimmissa vaikeuksissa olevat eivät edes valita. Hän kertoo työttömästä nuoresta lääkäristä, joka ei halua työttömyydestään puhuttavan, ettei häntä luultaisi osaamattomaksi.

Kreikassa on yleistä, että vanhemmat tukevat työttömiä lapsiaan. Loputtomiin eivät silti vanhemmatkaan voi venyä, koska monien eläkkeitä on leikattu.

Lue myös

- Lähes jokaisessa kreikkalaisessa perheessä on joku työttömänä. Traagisinta on, että työttömänä ovat yleensä nuoret. Hyvin monet pyrkivätkin ulkomaille opiskelemaan tai töihin. Täällä on ilmeisesti alkamassa muuttoliike, joka muistuttaa muuttoliikettä Suomesta Ruotsiin 1960-luvulla.

Yhteiskunta pidettävä pystyssä

Lakoista ja mielenosoituksista huolimatta Karen Piironen-Politis uskoo suuren kreikkalaisenemmistön haluavan, että yhteiskunta pidetään pystyssä eikä kaikkea inhimillisyyttä revitä alas.

- Kreikkalaiset ovat syvästi inhimillisiä ihmisiä. Luulen, että he eivät kestäisi, jos sairas ei saisi apua. Meidän täytyy pitää yhteiskunta jotenkin pyörimässä, koska huominenhan tulee. Kyllä tästä vielä selvitään, vaikka siihen voi kulua parikymmentä vuotta.

Katso blogit www.laakarilehti.fi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030