1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Suomessa terveydenhuollon ammattilaiset hyvin perillä antibioottiresistenssistä
Ajan­kohtai­sta

Suomessa terveydenhuollon ammattilaiset hyvin perillä antibioottiresistenssistä

Ongelmakohtiakin löytyi, selviää eurooppalaiskyselystä.

Suomessa terveydenhuollon ammattilaiset hyvin perillä antibioottiresistenssistä Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Suomalaisilla terveydenhuollon ammattilaisilla on hyvä ymmärrys roolistaan antibioottiresistenssin torjunnassa, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Eurooppalaisen kyselytutkimuksen mukaan mikrobilääkkeitä määräävistä suomalaisammattilaisista lähes 80 prosenttia tunnisti oman roolinsa ja vaikutusmahdollisuutensa.

Suomalaisten tiedot antibiooteista ja antibioottiresistenssistä ovat muutenkin hyvät ja muita Pohjoismaita hieman paremmalla tasolla.

Ongelmallista sen sijaan on, että yli 60 prosenttia arvioi, ettei nykyisissä käytännöissä ole parannettavaa. Eurooppalaisista kollegoista jopa 90 prosenttia oli samaa mieltä. THL:n asiantuntijalääkäri Emmi Sarvikiven mukaan tämä voi hidastaa uusien ja parempien käytäntöjen omaksumista

Lue myös

– Vaikka käytämme antibiootteja vähemmän kuin EU-maissa keskimäärin, eri alueiden välillä on Suomessa eroja, sanoo Sarvikivi tiedotteessa.

Monet suomalaisista vastaajista kokivat myös, että antibioottien määräämiseen liittyvien ohjeiden saatavuudessa ja käytettävyydessä on ongelmia. Asia vaatii THL:n mukaan lisäselvitystä.

Euroopan tartuntatautikeskuksen (ECDC) ja jäsenmaiden yhteistyönä tehtyyn kyselyyn vastasi viime keväänä 18 506 ihmistä, joista 770 Suomesta. Vastaajia oli 30:stä Euroopan maasta.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Päätöksiä rokotteiden myyntiluvista odotetaan lähiviikkoina

Tavoitteena on aloittaa koronapotilaita hoitavan henkilöstön rokotukset ensi vuoden alussa.

Työssä
Tuntematon lapsi autossa – osa 2

Ambulanssi toi pääsiäispäivänä yhteispäivystykseen 78-vuotiaan miehen, joka piti autossaan ollutta huopaa vieraana lapsena.

Ajassa
Ilmasto yhdisti lääkärit

Elokapina-liike sai oman lääkäriryhmän.

Ajassa
Laura Palanterä valittiin vuoden syöpälääkäriksi

Vuoden syöpälääkäri puhuu kotisaattohoidon puolesta.