Suosittele käsien saippuapesua potilaalle
Käsien saippuapesu riittää väestön käsihygieniasta huolehtimiseen H1N1-pandemian aikana. Saippuapesun tehosta on myös tieteellistä näyttöä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Markku Kuusi kehottaakin lääkäreitä suosittelemaan potilailleen käsien saippuapesua desinfiointihuuhteiden käytön sijaan.
THL:n käsienpesukampanja perustuu Kuusen mukaan osittain yhdysvaltalaisessa Clinical Infectious Diseases -julkaisussa helmikuussa julkaistuun tutkimukseen, jossa terveydenhuollon henkilöstöön kuuluvien vapaaehtoisten käsiin siirrettiin H1N1-virusta. 20 tutkimushenkilön otoksessa saippuapesu osoittautui tehokkaimmaksi tavaksi poistaa H1N1-virus käsistä.
Tutkimuksessa saatu ero on kuitenkin tilastollinen, käytännössä tutkimuksen perusteella saippuapesu ja desinfiointiaine osoittautuivat yhtä tehokkaiksi.
- Kyse on vain yhdestä tutkimuksesta, mutta meille se antoi pontta suositella maallikoille painokkaammin käsien saippuapesua ensisijaisena käsihygieniaa edistävänä toimenpiteenä. Kampanjoimme saippuapesun puolesta, sillä maallikoille se on normaali toimenpide ja saippuaa tulisi olla aina saatavilla.
Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa desinfioivia käsihuuhteita käytetään entiseen tapaan. H1N1-pandemia ei ole muuttanut terveydenhuollon henkilöstön käsihygieniaohjeita.
Kuusi huomauttaa, ettei Suomessa ole H1N1-epidemiaa.
- H1N1-virusta tavataan vain yksittäisinä tapauksina. Valtaosan hengitystieinfektioista on aiheuttanut jokin muu virus.
Alkoholihuuhdetta lääkärien käsiin
Sairaalaympäristössä desinfioivat huuhteet on osoitettu kliinisissä tutkimuksissa ylivertaisiksi. British Medical Journalissa 2002 julkaistussa tutkimuksessa alkoholihuuhde vähensi mikrobeja käsissä merkittävästi paremmin kuin antiseptisellä saippualla peseminen.
Kuusi vierastaa desinfiointihuuhteiden käyttöä kouluissa ja työpaikoilla: Desinfiointiaine ei pese välitunnilla likaantuneita käsiä saippuan tavoin.
- Epäilyt siitä, että desinfiointiaineiden laaja käyttö johtaisi H1N1-viruksen muuntumiseen ovat kuitenkin perusteettomia. Virus ei voi muuntua käsissä, vaan desinfiointiaineen pitäisi päätyä limakalvoille, Kuusi sanoo.
Clinical Infectious Diseases 2009;48:285-291
BMJ 2002;325:362