Lehti 8: Ajan­kohtai­sta 8/2005 vsk 60 s. 887

Suuret henkilöstösupistukset vievät jäljelle jääviä työkyvyttömyyseläkkeelle

Suvi Sariola

Mittavat henkilöstösupistukset suurentavat työhön jääneiden riskiä joutua pysyvälle työkyvyttömyyseläkkeelle varsin nuorina, alle 55-vuotiaina. Henkilöstövähennysten jälkeen työhön jääneiden riski menettää työkykynsä pysyvästi oli 1,8-kertainen verrattuna työntekijöihin, joiden työpaikalta väkeä ei ollut vähennetty.

Tulokset on saatu Kunta 10 -tutkimuksesta, ja ne on vastikään julkaistu Journal of Epidemiology and Community Health -lehdessä.

Tutkimusaineistona oli Kunta 10 -tutkimukseen kuuluvien kaupunkien yli 19 000 työntekijää, jotka olivat iältään 19-54-vuotiaita. Tutkitut olivat töissä sekä ennen vuosien 1991-93 syvintä lamaa että sen jälkeen. Tutkimuskunnissa tehtiin noina vuosina keskimäärin 11 %:n vähennys kokonaistyövoimassa. Työntekijät jaettiin kolmeen ryhmään heidän ammattiryhmässään tehtyjen supistusten suuruuden perusteella.

Viiden vuoden seuranta-aikana kaikkiaan 223 työntekijälle myönnettiin pysyvä työkyvyttömyyseläke alle 55 vuoden iässä, ja henkilöstösupistukset osoittautuivat selväksi riskitekijäksi. Vähäisten, eli alle 8%:n, supistusten jälkeen myönnettiin 7,7 pysyvää työkyvyttömyyseläkettä tuhatta työntekijää kohden. Suurten, eli yli 18 %:n, supistusten jälkeen pysyviä työkyvyttömyyseläkkeitä myönnettiin 14,9 tuhatta työntekijää kohden. Kohtalaisten supistusten jälkeen pysyviä työkyvyttömyyseläkkeitä myönnettiin 13,1 tuhatta työntekijää kohden.

Tarvitaan vahva näyttö

Kunta 10 -tutkimusta johtaneen dosentti Jussi Vahteran mukaan pysyvän työkyvyttömyyseläkkeen riski liittyi tuki- ja liikuntaelinsairauksiin ja muihin ruumiillisiin sairauksiin.

- Tulos ei tarkoita sitä, etteikö tilanne voisi rasittaa ihmisiä psyykkisesti, mutta näin nuorille ei selvästikään myönnetä pysyviä eläkkeitä psyykkisten syiden perusteella, jos on vähänkin toivoa, että ihminen paranee, hän toteaa.

Vahtera muistuttaa, että kyseessä on varsin nuorella iällä lauennut pysyvä työkyvyttömyys.

- Lääketieteellisen näytön on oltava varsin vahva, että alle 55-vuotiaalle myönnetään pysyvä työkyvyttömyyseläke.

Työkyvyn menettämisen taustalla voi olla Vahteran mukaan monia syitä.

Lue myös

- On mahdollista, että työntekijällä on ollut vikaa ja kremppaa entuudestaan, mutta hän pystyi aikaisemmin sovittamaan terveytensä työn vaatimuksiin. Kun työkuorma sitten kasvaa ja ihmisen omat mahdollisuudet säädellä siitä selviytymistä heikkenevät, hän ei enää onnistukaan tässä sovittamisessa, Vahtera pohtii ja muistuttaa pysyvään työkyvyttömyyteen johtavien tautien yleensä vaativan pitkän ajan kehittyäkseen.

Kunta 10 -tutkimuksessa on jo aiemmin osoitettu, että suuret henkilöstösupistukset aiheuttavat alkuvaiheessa selvän piikin työhön jäävien sydän- ja verisuonitautikuolleisuudessa.

Tutkimus on tehty yhteistyössä Kuntien eläkevakuutuksen ja Valtiokonttorin kanssa. Sitä ovat rahoittanet myös mm. Suomen Akatemia ja Työsuojelurahasto.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030