Ajan­kohtai­sta

Sydäntautiriski kasvaa hyperglykemian myötä

Hyperglykemia on sydän- ja verisuonitaudin riskitekijä, vaikka diabeteksen kriteerit eivät täyttyisikään. Archives of Internal Medicinessa julkaistu 38 prospektiivisen tutkimuksen meta-analyysi osoittaa, että sydäntaudin riski on sitä suurempi, mitä korkeammat sokerirasituskokeen 2 tunnin glukoosiarvot ovat sellaisilla henkilöillä, joilla ei ole diagnosoitu diabetesta.

– Sydän- ja verisuonisairauksien riskikäyrä muuttuu verensokerin suhteen samalla tavalla kuin kolesterolin suhteen. Riski kasvaa tasaisesti, kunnes se jossain vaiheessa lähtee hyvin jyrkkään nousuun, toteaa dosentti Mikko Syvänne HYKS:n sisätautiklinikasta. Esimerkiksi tyypin 2 diabeetikoilla valtimotaudin riski on suuri jo silloin, kun diabetes todetaan.

– Diabeteksen kriteereiksi sovitut raja-arvot perustuvat siihen, että niiden yläpuolella mikrovaskulaaristen komplikaatioiden riski alkaa kasvaa. Makrovaskulaaritaudin riskiä nämä rajat eivät koske, vaan riski kasvaa jo matalammilla arvoilla, huomauttaa dosentti Syvänne.

Tautimääritelmiinkin on liitetty kaksi normaalin verenglukoosiarvon ja diabeteksen diagnostisen raja-arvon väliin sijoittuvaa tilaa, heikentynyt glukoosinsieto ja kohonnut paastoglukoosiarvo (6,1–6,9 mmol/l). Sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden vähentäminen elämäntapamuutoksin on näissä tiloissa olennaista.

– Kohonnut paastoglukoosiarvo on eräänlainen harmaa alue. Se ei ole diabetesta, mutta ei normaaliakaan, sanoo Syvänne.

Varhaisen diabeteksen, heikentyneen glukoosinsiedon ja kohonneen paastoglukoosin hoitamista aktiivisesti pitkävaikutteisella glargiini-insuliinilla tutkitaan parhaillaan suuressa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa suomalaisetkin ovat mukana. Varhainen liikkeellelähtö on uusi ajatus eikä tutkimustietoa lievästi kohonneen verensokerin hoidosta ennestään juurikaan ole, sanoo dosentti Syvänne. Tavoitteena tutkimuksessa on saada paastoglukoosiarvo alle 5,3 mmol:n/l, mutta ilman hypoglykemian vaaraa.

Viime vuosina on tutkimuksissa saatu glukoosiarvojen tiukalla korjaamisella vähennettyä mm. infarktipotilaiden ja tehohoitopotilaiden sairaalakuolleisuutta ja komplikaatioita, myös riippumatta siitä, täyttyivätkö diabeteksen kriteerit.

Levitan EB, Song Y, Ford ES, Liu S. Is nondiabetic hyperglycemia a risk factor for cardiovascular disease? Arch Intern Med 2004;164:2147–55.

MARIANNE JANSSON

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030