Syöpähoidon aikatauluista löysät pois
Syövän diagnostiikan ja hoidon kehittämistä vuosina 2010-2020 selvittänyt työryhmä esittää raportissaan tutkimuksiin ja hoitoon pääsyn aikataulujen tiukentamista nykytasosta.
Aikatauluehdotuksia on useita. Esimerkiksi syöpäepäilyssä lähetteen saapumisesta ensimmäiseen hoitokertaan saa kulua korkeintaan kuusi viikkoa. Syöpäepäilyssä radiologin lausunto kuvantamistutkimuksesta tulee olla käytettävissä viiden työpäivän kuluessa tutkimuspyynnön tekemisestä.
Diagnostiikka ja hoito on järjestettävä kuuden viikon kuluessa lähetteen saapumisesta. Kuvantamiseen ja kudosnäytteiden tutkimiseen saa kulua enintään viikko. Liitännäishoidot on aloitettava viimeistään neljän viikon kuluttua kirurgisesta hoidosta, ellei potilaan tila sitä estä.
Ellei määräaikoihin päästä kahdessa vuodessa, työryhmän mukaan on harkittava puolikiireellisen hoidon hoitotakuuta koskevan säännöksen liittämistä terveydenhuoltolakiin.
Sairaanhoitopiirit vastaavat raportissa hoidon pullonkaulojen poistamisesta.
Työryhmä korostaa, että Suomen on valmistauduttava syöpäpotilaiden määrän kasvuun. Uusia syöpiä todetaan vuosittain runsaat 27 000. Määrän arvioidaan olevan yli 33 000 vuoteen 2020 mennessä.
Palliatiiviseen hoitoon lisää panoksia
Työryhmä esittää myös monitahoista lisäpanostusta syöpäpotilaiden palliatiiviseen hoitoon. Siirtyminen syöpäspesifistä hoidosta palliatiiviseen hoitoon oikeaan aikaan merkitsee potilaalle parempaa hoitoa ja vähentää myös terveydenhuollon kuormitusta. Tämä edellyttää palliatiivista hoitoa koskevan koulutuksen lisäämistä sekä tiedon ja taidon levittämistä yleisesti ja hoitojärjestelmien selkeyttämistä.
Työryhmä luovutti raporttinsa "Syövän hoidon kehittäminen vuosina 2010-2020" peruspalveluministeri Paula Risikolle tänään.
Erikoisosaaminen on keskitettävä
Selvitystyön aikana kävi ilmi, että osassa sairaaloista viiveet ovat olleet pitkiä erityisesti onkologiseen hoitoon pääsyssä.
Kirurgisten ja onkologisten hoitojen suunnitteluun ja toteutukseen kiinnitetään raportissa erityistä huomiota, sillä kokonaishoitoaika vaikuttaa ennusteeseen. Hyvä hoito edellyttää työryhmän mukaan moniammatillisia työryhmiä.
Työryhmä esittää vaativamman kirurgian lisäksi myös erikoisosaamisen, kalliita laiteinvestointeja vaativan diagnostiikan ja onkologisten hoitojen sijoittamista joko yhteen tai muutamiin keskuksiin. Työryhmän mukaan vaativimpien onkologisten hoitosuunnitelmien tekeminen kuuluu yliopistollisten sairaaloiden syöpäklinikoille, mutta hoidot pyritään toteuttamaan mahdollisimman lähellä potilaan asuinpaikkaa.