Ajan­kohtai­sta

Tabletti vastaan pistos allergian siedätyshoitona

Kielenalussiedätyksen ja pistossiedätyksen tehoa ei ole luotettavasti verrattu toisiinsa, joten valinta on perustettava muihin seikkoihin.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Allergia_lapsi_Pixmac.jpg
Pääosa siedätyshoidosta toteutetaan toistaiseksi pistossiedätyksenä. Kielenalussiedätystä on toistaiseksi saatavilla kaupallisesti vain heinäallergian hoitoon, mutta uusia tuotteita mm. koivuallergian hoitoon tutkitaan, kertoi Lääkäripäivillä maanantaina puhunut ylilääkäri Paula Pallasaho Työterveyslaitokselta.

Kielenalussiedätyksen ja pistossiedätyksen tehoa ei ole luotettavasti verrattu toisiinsa. Pallasahon mukaan päätös heinäallergian hoidosta joko pistossiedätyksellä tai kielenalussiedätyksellä täytyy käytännössä tehdä yhdessä potilaan kanssa punniten molempia hoitovaihtoehtoja.

– Valintaan vaikuttaa myös paikallinen pistossiedätyshoidon saatavuus, Pallasaho huomauttaa.

Hoidon tehoa suositellaan seurattavaksi vuosittain hoidosta vastaavassa yksikössä.

Pallasahon mukaan uusien kielenalussiedätysten kehittymisen myötä siedätyshoidon saatavuus paranee ja sen käyttö tulee yleistymään. Jaksottaisia kielenalussiedätyksen hoitotapoja tutkitaan, jotta hoitoaikaa saataisiin lyhennettyä ja näin myös hoitomyöntyvyyttä parannettua.

– Uutena hoitomuotona kehitetään siedätyspistoshoitoa imusolmukkeisiin, joka lyhentäisi hoitoaikaa huomattavasti, Pallasaho kertoi.

Ulla Järvi

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030