Täiden paimentaja, asunnottomien parantaja
- Nämä ovat luultavasti vaatetäitä. Niiden pitäisi olla harvinaisia, mutta meillä näitä on melkein kaikilla, kertoo
Simo Granat
, Helsingin asunnottomien omalääkäri.Hän ojentaa näytille pienessä valkoisessa näytepurkissa hyppiviä hyönteisiä. Granat on myöhemmin päivällä menossa Helsingin yliopiston luonnontieteelliseen museoon hakemaan tarkempaa lajimääritystä löydöilleen.
Erilaiset loiset ovat tavallisia Granatin potilailla. Luteita, kirppuja ja täitä sekä niiden aiheuttamia puremia ja ihottumia on suurella osalla potilaista. Toinen tavallinen ongelma ovat haavat ja hiertymät. Pään haavat syntyvät kaatuessa ja tappeluissa. Jalkoihin aiheuttavat ongelmia vääränkokoiset kengät, jotka ovat syyssäällä märkinä jalassa viikkokausia. Asunnottomien palvelukeskuksen potilailta poistetaan myös usein vanhoja ompeleita. Joskus ne ovat saaneet olla paikoillaan kuukausia.
Simo Granat suorittaa asunnottomien palvelukeskuksessa eurolääkärivaihetta osapäiväisenä työntekijänä. Osan viikkoa hän työskentelee vankisairaalan osastonlääkärinä Hämeenlinnassa. Granatilla on kokemusta työstä myös katkolla ja neulanvaihtopisteessä.
- Joidenkin potilaiden kanssa on syntynyt jo pitkä potilassuhde, kun ensin on kohdattu vankilassa, sitten katkolla ja sen jälkeen, kun potilaat ovat romahtaneet kaikista turvaverkoista ulos, asunnottomien palvelukeskuksessa - ja ehkä jälleen vankilassa.
Varsinaiseksi työkseen hän mainitsee tuberkuloosiprojektin Somaliassa. Lisäksi Granat tekee tutkimusta pneumokokkikantajuudesta bangladeshilaisilla lapsilla. Silloin tällöin Granat pitää myös yksityislääkärin vastaanottoa.
Ei PKV-lääkkeitä
Asunnottomien omalääkärin työlle on ollut vaikea löytää kokopäiväistä tekijää. Granat ei kuitenkaan pidä työtä erityisen raskaana.
- Omaa työtään tässä pystyy aikatauluttamaan paljon paremmin kuin terveyskeskuksessa.
Granat arvelee, että myös uhkaavia tilanteita on terveyskeskuksissa enemmän. Täällä ei määrätä riippuvuutta aiheuttavia lääkkeitä.
- Kun potilaat sen tietävät, he eivät tule niitä edes kysymään.
Aiemmin asunnottomien lääkärille pystyi varaamaan aikoja, mutta nyt vastaanotto toimii kokonaan päivystysperiaatteella.
- Oli paljon unohduksia ja myöhästymisiä. Nyt hoitoon pääsee lyhyellä odotuksella samana päivänä. Se sopii meidän potilaille.
Hoitoon sitoutuminen on asunnottomilla ongelma. Lääkkeitä ei muisteta ottaa, reseptit hukkuvat tai lääkkeet varastetaan. Palvelukeskuksessa näitä ongelmia on yritetty ratkaista. Lääkkeet saa dosettiin, jota säilytetään palvelukeskuksessa. Melko säännöllisetkin käynnit lääkärin tai sairaanhoitajan luona onnistuvat, kun asunnottomat viettävät palvelukeskuksessa aikaa muutenkin.
Lääkärin ei tarvitse olla huolissaan siitä, onko potilailla varaa ostaa lääkkeensä, sillä he saavat niitä varten sosiaalitoimelta maksusitoumuksen.
Asunnottomien omalääkäritoiminta on pilottiprojekti, joka alkoi runsas vuosi sitten ja jatkuu vuoden 2012 loppuun. Tavoitteena on vähentää kuluja. Asunnottomat päätyvät päivystykseen ja vievät sairaalasijoja muuta väestöä enemmän, kun triviaalitkin vaivat pääsevät hoitamattomina pahenemaan. Asunnottomien lääkärin ja palvelukeskuksessa työskentelevien sairaanhoitajien tarkoitus on tarjota matalan kynnyksen hoitopaikka siellä, missä asunnottomat muutenkin ovat.
Kotiutetaan kadulle
Säännöllisesti palvelukeskuksessa työskentelevien sairaanhoitajien ja lääkärin lisäksi talossa käy myös jalkahoitaja sekä erityishoidon poliklinikan psykiatri ja psykiatrinen sairaanhoitaja. Myös A-klinikka ja huumeklinikka jalkautuvat palvelukeskukseen. Yhteistyö lääkärin ja sosiaalitoimen välillä on tärkeää ja toimii hyvin molempiin suuntiin. Sen sijaan sairaaloiden kanssa on joskus ongelmia.
- Ymmärrän hyvin, ettei sairaaloiden päivystyksiin ja osastoille voi ottaa sisään sosiaalisin perustein, mutta asunnottomien kohdalla pitää muistaa, että potilaan pitäisi olla kotiutettaessa sellaisessa kunnossa, että pärjää sitten omatoimisesti kadulla. Joskus tänne tulee ihmisiä käsittämättömän huonossa kunnossa suoraan sairaalasta.
Perimmältään asunnottomien ongelmat ovat samanlaisia kuin muulla väestöllä. Asunnottomat eivät ole yhtenäinen ryhmä, vaikka monilla on jonkinlainen päihdetausta.
-Potilailla on keuhkoahtaumatautia, diabetesta, korkeaa verenpainetta. Myös kaikki epidemiat näkyvät toki asunnottomillakin.
Iho-ongelmat, kuten tulehtuneet haavat, märkärupi, selluliitti ja ruusu ovat yleisimpiä yksittäisiä syitä hakeutua lääkärin vastaanotolle palvelukeskuksessa.
Mitä tehdä vanhuksille?
Tämän syksyn aikana palvelukeskukseen on alkanut tulla yhä enemmän asunnottomia vanhuksia.
- Täällä nukkuu joka yö yli sata asunnotonta. Työntekijöitä on paikalla kolme. Lääkäri ja sairaanhoitajat eivät päivystä öisin. Lievästi dementoituneet, rollaattorilla kulkevat vanhukset, jotka eivät enää kykene pitämään itsestään huolta, eivät pärjää täällä. He kuuluisivat tuettuun palveluasumiseen.
Se, että vanhuksia ei saada oikeaan paikkaan, johtuu osin byrokratiasta. Hoidon tarpeen arvioimiseksi he tarvitsevat lähetteen kotisairaanhoidon lääkäriltä. Kuormitettu kotisairaanhoito ehtii kuitenkin asunnottomien palvelukeskukseen harvoin. Tähän asti Granat ei ole saanut lähetteitä kirjoittaa.
Tilanteeseen on nyt tulossa helpotusta. Marraskuussa on alustavasti sovittu, että Granat voi kirjoittaa lääkärinlausunnot asumista varten ainakin niistä vanhuksista, joiden kohdalla lääketieteellinen tilanne on selkeä.
Entä loisten lajimääritys? Granat sai luonnontieteellisestä museosta vahvistuksen epäilylle - eloisat hyönteiset ovat vaatetäitä.