Lehti 24: Ajan­kohtai­sta 24/2011 vsk 66 s. 1977

Tallinnalaislääkäri päivystää polkupyörällä

Kari Kauppinen

- Ihmiset kysyivät, miksi ambulanssihenkilökunta tulee paikalle polkupyörillä, hymyilee Tallinnan pelastuslaitoksen ambulanssilääkäri Olga Romanenko.

Romanenko kuuluu nyt toista kesää polkupyöräyksikköön, joka päivystää Tallinnan vanhassakaupungissa ja sen välittömässä ympäristössä kesäkuun alusta elokuun loppuun.

- He kysyivät, eikö meillä ole tarpeeksi rahaa, että voisimme käyttää autoja, nauraa Romanenko.

- Vastasin, että rahaa on, mutta polkupyörät ovat lisänä.

Tallinnan vanhakaupunki on juuri omiaan tällaiseen toimintaan, sillä kaikille kaduille on hankala päästä nopeasti autolla. Sillä joutuu kiertämään pitkiä reittejä, mutta polkupyörällä pystyy pujottelemaan keskiaikaisilla kaduilla ripeästi.

- Ihmiset olivat iloisia, kun tulimme pyörillä.

Iloisuus johtunee siitä, että fillareilla paikalle pääsee siis nopeasti ja siitä, että tällainen yksikkö on jo eräänlainen nähtävyys.

Polkupyöräsairaanhoitajien päivystysaluetta ovat myös puistot, kauppakeskukset, satama ja hotellit. Huoneistoihin tai muihin asuinrakennuksiin yksikkö menee vain, jos ne ovat lähellä ja kyse on kiireellisestä asiasta tai ambulanssia ei ole saatavilla.

Neuvontaa ja elvytyksiä

Polkupyöräpäivystys sai viime vuonna 267 hälytystä. Sen lisäksi he auttoivat eksyneitä turisteja ja neuvoivat heitä muutoin. 91 potilasta vietiin ambulanssilla sairaalaan polkupyöräyksikön johtopäätösten jälkeen. 114 hoidettiin paikan päällä. Tämän lisäksi hoidon jälkeen 37 tapausta annettiin poliisin hoidettavaksi, yleensä liiallisen alkoholin käytön takia. 25 soittoa peruttiin tai potilas ei enää ollut paikalla.

Lue myös

Yksiköt hoitivat esimerkiksi sydänkohtauksia, poistivat vieraita esineitä hengitysteistä, mittasivat vanhojen turistien verenpainetta, antoivat päänsärkypillereitä ja elvyttivät kolmea ihmistä. Heistä kaksi selvisi.

Yksi päivystäjä tekee koko vuoron klo 9-21, tai sitten se on jaettu kahteen kuuden tunnin vuoroon. Jokaisessa vuorossa ei ole lääkäriä, vaan esimerkiksi sairaanhoitaja ja ensihoitaja. Päivittäin on liikkeellä yksi päivystävä kaksikko.

Yksiköllä on mukanaan kaikki tarpeellinen ensiapulaitteisto ja muut tarpeet, kuten neuvova defibrillaattori, jota on mahdollista käyttää manuaalisesti. EKG ei ole 12-kytkentäinen.

Miksi halusit fillariyksikköön, Olga Romanenko?

- Kesä on lämmin, vanhakaupunki kaunis, ja tässä pysyy hyvässä kunnossa. Työ on samaa kuin muutenkin. n

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030