1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Tekonivelleikkauspotilaan hoitopolun kehittäminen toi laatupalkinnon
Ajan­kohtai­sta

Tekonivelleikkauspotilaan hoitopolun kehittäminen toi laatupalkinnon

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri sai Lääkäriliiton laatupalkinnon.

Tekonivelleikkauspotilaan hoitopolun kehittäminen toi laatupalkinnon Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä on kehitetty tekonivelleikkauspotilaan hoitopolkua perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteisenä projektina. Perusterveydenhuoltoon laadittiin standardoidut ohjeet leikkauskelpoisuuden varmistamiseksi, potilasohjausta uudistettiin, poliklinikka-, leikkaussali- ja osastotoimintaa kehitettiin ja leikkauksen jälkeistä seurantaa muutettiin. Sosiaalitoimi varmistaa potilaan kotona selviytymisen.

Keväällä 2019 perustettiin uusi tekonivelpoliklinikka, jonne kaikki polven ja lonkan tekonivelleikkausarviot ohjataan. Potilaalla on vain yksi poliklinikkakäynti ennen leikkausta. Hän tapaa samalla käynnillä niin fysioterapeutin, ortopedin kuin sairaanhoitajankin.

Kaikille työikäisille leikkauspotilaille kirjoitetaan sairauslomaa neljä viikkoa aiemman kolmen kuukauden sijaan. Potilaille annetaan ohje jatkotoimista: kun leikkausaika on selvillä, potilas voi varata ajan työterveyshuoltoon tai terveyskeskukseen työkykyarvioon. Työkykyarvio on tarkoitus tehdä neljän viikon kuluttua leikkauksesta.

Tekonivelpoliklinikka vei jonot

Potilaiden keskittäminen tekonivelpoliklinikalle on toiminut hyvin. Poliklinikkajono hävisi puolessa vuodessa, eikä sen jälkeen jonoa ole enää muodostunut.

Uudesta toimintamallista on tehty Tekonivelpotilaan hoitopolku, joka on julkaistu Terveysportissa. Siten se on kaikkien ammattilaisten hyödynnettävissä.

– Uudessa toimintamallissa terveyskeskus varmistaa potilaan leikkauskelpoisuuden ja ohjaa leikkaukseen. Ortopedian poliklinikka hyväksyy arvioinnin ja tekee leikkauspäätöksen sekä suorittaa leikkaukseen. Työterveyshuolto arvioi työkyvyn ja työn muutostarpeet. Uusi malli nivoo eri osapuolten toiminnan hienosti yhteen, sanoo Laatuneuvoston puheenjohtaja Klas Winell Lääkäriliiton tiedotteen mukaan.

Lue myös

Kannustusta tuloksekkaasta toiminnan kehittämisestä

Laatupalkinnon saajan valinta oli kaksivaiheinen. Lääkäriliiton laatuneuvosto arvioi hakemukset ja valitsi kolme parasta ehdokasta finaaliin. Finaaliin pääsivät Keski-Suomen sairaanhoitopiirin lisäksi Kanta-Hämeen keskussairaalassa kehitetty akuutin aivoinfarktipotilaan hoitopolun yhtenäistäminen akuuttilääkärivetoiseksi sekä Heinolan kaupungin ennakoivat hoitosuunnitelmat vanhusten tehostetussa asumispalvelussa.

Laatupalkinto myönnetään lääkäriryhmälle, lääkärin johtamalle moniammatilliselle ryhmälle tai yksittäiselle lääkärille kannustuksena tuloksekkaasta toiminnan kehittämisestä. Palkinnosta päättää Lääkäriliiton laatuneuvosto, jossa ovat edustettuina Lääkäriliiton lisäksi Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Finska Läkaresällskapet ja Lääkäripalveluyritykset ry.

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Potilaan aika

Ehkä huokaisen väärässä kohtaa tai katson huolestuneen näköisesti potilaan laboratoriovastauksia, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Uusi Lastensairaala paransi perheiden tyytyväisyyttä

– Hoidon perhekeskeisyys ja vanhempien läsnäolo toteutuvat nyt uudella ­tavalla, sanoo Lasten ja nuorten sairauksien linjajohtaja, lastenlääkäri Pekka Lahdenne.

Tiedepääkirjoitus
Pamoja tulinde maisha – yhdessä säästämme elämää

Kongon demokraattisessa tasavallassa ebolatautiepidemia alkoi yli vuosi sitten ja marraskuun 2019 loppuun mennessä infektioon on sairastunut 3 304 potilasta ja kuollut 2 199, Veli-Jukka Anttila kirjoittaa.

Ajassa
Apotti laajenee pääkaupunkiseudulla

– Alkuun oli pelonsekainen fiilis, sanoo Uudessa lastensairaalassa työskentelevä Mikael Kuitunen.

Ajassa
Miksi ei Potilasturvallisuuskeskus?

Vaasassa perustettiin viime vuonna keskus, joka on saanut enemmän ­huomiota nimestään kuin tehtävästään.

Pääkirjoitus
Yleislääketieteen rajat hämärtyvät

Yleislääkärien keskittyminen suppeampiin kokonaisuuksiin tulee väistämättä tarpeelliseksi, kirjoittaa Petja Orre.