Ajan­kohtai­sta

Tekonivelleikkauspotilaan hoitopolun kehittäminen toi laatupalkinnon

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri sai Lääkäriliiton laatupalkinnon.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä on kehitetty tekonivelleikkauspotilaan hoitopolkua perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteisenä projektina. Perusterveydenhuoltoon laadittiin standardoidut ohjeet leikkauskelpoisuuden varmistamiseksi, potilasohjausta uudistettiin, poliklinikka-, leikkaussali- ja osastotoimintaa kehitettiin ja leikkauksen jälkeistä seurantaa muutettiin. Sosiaalitoimi varmistaa potilaan kotona selviytymisen.

Keväällä 2019 perustettiin uusi tekonivelpoliklinikka, jonne kaikki polven ja lonkan tekonivelleikkausarviot ohjataan. Potilaalla on vain yksi poliklinikkakäynti ennen leikkausta. Hän tapaa samalla käynnillä niin fysioterapeutin, ortopedin kuin sairaanhoitajankin.

Kaikille työikäisille leikkauspotilaille kirjoitetaan sairauslomaa neljä viikkoa aiemman kolmen kuukauden sijaan. Potilaille annetaan ohje jatkotoimista: kun leikkausaika on selvillä, potilas voi varata ajan työterveyshuoltoon tai terveyskeskukseen työkykyarvioon. Työkykyarvio on tarkoitus tehdä neljän viikon kuluttua leikkauksesta.

Tekonivelpoliklinikka vei jonot

Potilaiden keskittäminen tekonivelpoliklinikalle on toiminut hyvin. Poliklinikkajono hävisi puolessa vuodessa, eikä sen jälkeen jonoa ole enää muodostunut.

Uudesta toimintamallista on tehty Tekonivelpotilaan hoitopolku, joka on julkaistu Terveysportissa. Siten se on kaikkien ammattilaisten hyödynnettävissä.

– Uudessa toimintamallissa terveyskeskus varmistaa potilaan leikkauskelpoisuuden ja ohjaa leikkaukseen. Ortopedian poliklinikka hyväksyy arvioinnin ja tekee leikkauspäätöksen sekä suorittaa leikkaukseen. Työterveyshuolto arvioi työkyvyn ja työn muutostarpeet. Uusi malli nivoo eri osapuolten toiminnan hienosti yhteen, sanoo Laatuneuvoston puheenjohtaja Klas Winell Lääkäriliiton tiedotteen mukaan.

Lue myös

Kannustusta tuloksekkaasta toiminnan kehittämisestä

Laatupalkinnon saajan valinta oli kaksivaiheinen. Lääkäriliiton laatuneuvosto arvioi hakemukset ja valitsi kolme parasta ehdokasta finaaliin. Finaaliin pääsivät Keski-Suomen sairaanhoitopiirin lisäksi Kanta-Hämeen keskussairaalassa kehitetty akuutin aivoinfarktipotilaan hoitopolun yhtenäistäminen akuuttilääkärivetoiseksi sekä Heinolan kaupungin ennakoivat hoitosuunnitelmat vanhusten tehostetussa asumispalvelussa.

Laatupalkinto myönnetään lääkäriryhmälle, lääkärin johtamalle moniammatilliselle ryhmälle tai yksittäiselle lääkärille kannustuksena tuloksekkaasta toiminnan kehittämisestä. Palkinnosta päättää Lääkäriliiton laatuneuvosto, jossa ovat edustettuina Lääkäriliiton lisäksi Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Finska Läkaresällskapet ja Lääkäripalveluyritykset ry.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030