Lehti 49-50: Ajan­kohtai­sta 49-50/2002 vsk 57 s. 5016 - 5017

TEO:n toimivaltaa laajennettava?

Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen (TEO) toimivaltaa olisi tarkoituksenmukaista ulottaa ainakin osittain organisaatiovalvontaan, apulaisjohtaja Tarja Holi kertoo. Nykyisessä valvontaviranomaisten työnjaossa terveydenhuollon organisaatioiden valvonta kuuluu lääninhallituksille.

Anne Ernsten

Valvontatehtävän laajentaminen mahdollistaisi sen, että TEO voisi arvioida, onko mahdollinen hoidon virhe tai puute aiheutunut esimerkiksi organisaation ohjeista vai lääkärin toimista, ja antaa asiasta ratkaisunsa, Holi korostaa. Toimivallan selvittäminen on vireillä sosiaali- ja terveysministeriössä.

TEO:n rooli on valvoa terveydenalan ammattilaisten toimintaa jälkikäteisesti, mutta ohjauksen keinoin myös ennaltaehkäisevästi. Norminantoroolia sillä ei ole, vaan se kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle.

- TEO voi ohjata yksittäisiä ammatinharjoittajia, esimerkiksi lääkäreitä, mikäli havaitsemme heidän tiedoissaan ja taidoissaan tai menettelyssään puutteita, Holi määrittelee TEO:n roolia valvonnan kentässä.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskus sekä tutkii kantelulla tai ilmoituksella vireille tulleen valvonta-asian ja antaa siitä päätöksen. Asian valmistelijana on ylilääkäri tai lakimies ja ratkaisijana ylijohtaja, apulaisjohtaja tai monijäseninen terveydenhuollon ammattihenkilöiden valvontalautakunta. Arviointivaiheessa pyydetään lisäksi säännönmukaisesti lausunto yhdeltä tai useammalta esteettömältä asiantuntijalta.

Virastolla on laaja työsarka: se ulottuu muun muassa oikeuspsykiatriasta abortteihin, sterilisaatiolupien myöntämisestä vakuutuslääketieteen alaan, terveydenhuollon ammattilaisten rekisteröinnistä erilaisten lausuntojen antoon, luettelee Holi. TEO:ssa työskentelee noin 40 henkilöä.

TEO:lle on tullut kymmenen toimintavuoden aikana myös uusia tehtäviä. Esimerkiksi eduskunnan käsittelyssä oleva hedelmöityslaki ja hiljattain voimaan astunut kudoslaki on merkinnyt uusia töitä. Kun vielä lausuntopyynnöt ja kanteluiden ja ilmoitusten perusteella vireille tulevat asiat ovat lisääntyneet, uhkaavat myös käsittelyajat pidentyä.

Vakavat seuraamukset eivät ole lisääntyneet

Holi korostaa sitä, että vaikka kanteluiden määrä onkin kasvanut, ei huomautukseen johtaneiden tapausten osuus ole ollut kasvussa.

- Vakavien huomautusten suhteellinen osuus on pysynyt tasaisena vuodesta toiseen.

TEO:lle tulleista kanteluista yli 90 prosenttia kohdistuu ensisijaisesti lääkäriin ja koskee hoitoa.

- Näppituntumalla sanoisin, että näistä puolet kohdistuu perusterveydenhuoltoon ja puolet julkisen sektorin erikoissairaanhoitoon. Suurimmassa osassa kanteluista epäillään hoitovirhettä, diagnoosin vääryyttä, hoidon viivästystä tai virheellisesti toteutettua hoitoa.

Vuonna 2001 kanteluiden määrä kasvoi 19 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Myös apteekkien tai muiden tahojen tekemien ilmoitusten kokonaismäärä lisääntyi: vuonna 2000 ilmoituksella vireille tulleita tapauksia oli 58, kun vastaava luku oli seuraavana vuonna jo 91.

Holille kanteluiden määrän lisäys ei tule yllätyksenä.

- Olisi aika kummallista, jos määrä ei kasvaisi, kun terveydenhuollossa toteutettujen hoitotoimenpiteiden määrä on kymmenessä vuodessa kaksinkertaistunut. Lisäksi nykyisin hoidetaan aiempaa iäkkäämpiä ja monisairaampia potilaita.

Lue myös

Kantelut ovat hyvin yksilöllisiä. Jotkut kohdistuvat yksittäiseen asiaan kuten välinpitämättömyyteen tai hoitaneeseen henkilöön. Aika monessa kantelussa moititaan hoitoprosessin eri vaiheissa tehtyjä virheitä, huolimattomuutta, laiminlyöntejä tai useita hoitoon osallistuneita henkilöitä.

Resurssien vähyys haittaa

Eri valvontaviranomaisten välinen työnjako puhuttaa muun muassa lisääntyneiden tehtävien vuoksi.

- Laillisuusvalvonnan taholta on esitetty viranomaisten keskinäisen työnjaon kehittämistä. Kanteluiden kasvanut määrä koettelee kaikkien niitä käsittelevien viranomaistahojen voimavaroja, Holi kertoo.

- Kun lääninhallituksetkin kamppailevat resurssipulan kanssa, ei ole käytännössä mahdollista siirtää töitä meiltä sinne, hymähtää Holi.

Holi kertoo, että TEO:ssa tehdyn arvion mukaan lisäresurssitarve olisi kahden uuden esittelijän ja kahden avustavan henkilön luokkaa. Ongelma on sosiaali- ja terveysministeriössä oivallettu ja hieman lisää resursseja on saatu, Holi kiittelee.

TEO juhli 10-vuotismerkkipäiväänsä 1.12.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030