Terveydenhuollon markkinoistaminen ei houkuta lääkäreitä
Lääkärit suhtautuvat melko kriittisesti terveydenhuollon markkinoistumiseen. Yksityisen sektorin roolia haluavat lisätä useimmiten poliittisesti oikeistolaiset ja yksityisellä sektorilla työskentelevät lääkärit.
Nihkeimmin markkinoistumiseen asennoituvat perusterveydenhuollon lääkärit. Palveluja on ulkoistettu eniten juuri perusterveydenhuollossa.
- Lääkärit näkevät työnsä kautta sekä yksityisen että julkisen puolen. Kun on asiantuntemusta eri organisaatioista, huomaa, että toimivuus ei välttämättä riipu sektorista. Ei ole niin dogmaattista, että esimerkiksi yksityisellä sektorilla asiat olisivat aina paremmin, tutkija
Arttu Saarinen
Turun yliopistosta sanoo.Saarinen tutki tuoreessa väitöskirjassaan laajan kysely- ja dokumenttiaineiston avulla lääkärien ja Lääkäriliiton suhdetta hyvinvointivaltioon ja erityisesti terveyspolitiikkaan. Lääkärit eivät tutkimuksen valossa näytä kovin halukkailta muuttamaan terveydenhuollon rakenteita. Uudistushalut ilmenevät markkinoistumisen kannattamisena.
- Lääkärit ovat siinä mielessä tyytyväisiä, että on selvä luottamus siihen, että julkinen terveydenhuolto toimii. Vaikka lääkärien virta yksityissektorille on jossain määrin kasvanut, julkisella on edelleen vahvoja valtteja, kuten koulutusmahdollisuudet.
Sosiaaliturva saa kritiikkiä
Väitöskirjasta ilmenee, että lääkärit kokevat sosiaaliturvan muuta väestöä useammin liian laajaksi. Erityisesti näin ajattelevat nuoret lääkärit, ja he ovat myös valmiimpia antamaan enemmän vastuuta yksityiselle sektorille.
Saarisen mukaan tutkimuksissa on tosin havaittu, että mielipiteillä on taipumus muuttua iän myötä. On kuitenkin mahdollista, että sukupolvien erot ovat pysyviä.
- Nuoret lääkärit ovat tulleet täysin erilaisiin olosuhteisiin kuin vanhat. Yksityisen sektorin rooli on aivan eri kuin kansanterveyslain tulon aikaan, ja on huomattava määrä vuokralääkäreitä ja työvoimapulaa.
Lääkäriliiton dokumenteissa näkyi 1970-luvulta lähtien jatkuva vaatimus yksityisen sektorin roolin lisäämisestä. 1990-luvun laman jälkeen liiton ideat yksityisestä sektorista tulivat terävämmiksi ja konkreettisemmiksi.
Tutkimuksen mukaan Lääkäriliiton kannanotot järjestelmän uudistamisesta ovatkin radikaalimpia kuin lääkärien näkemykset keskimäärin. Merkittävää kuitenkin on, että Lääkäriliitto haluaa edelleen säilyttää verorahoitteisuuden, sairausvakuutusjärjestelmän sekä julkisen sektorin järjestämisvastuun terveydenhuollosta.