Ajan­kohtai­sta

Terveydenhuollon omavalvonta tehokkaammaksi

Kaikki julkisen ja yksityisen terveydenhuollon yksiköt ottavat vastedes käyttöön omavalvontasuunnitelmat, vaatii selvitystyöryhmä, joka luovutti tänään raporttinsa ministeri Guzenina-Richardsonille.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/ensiapu2_Pixmac000041426191.jpg

Terveydenhuollon ammatinhajottamisen laillistamismenettelyä pitää kehittää potilasturvallisuuden varmistamiseksi. Näin toteaa selvitystyöryhmä, joka luovutti tänään mietintönsä peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonille.

– EU- tai ETA-alueen ulkopuolella tutkintonsa suorittaneiden lääkärien tulee työskennellä laillistamisen jälkeen vuosi ohjauksen alaisena julkisen terveydenhuollon toimintayksikössä, ennen kuin he saavat oikeuden toimia itsenäisinä ammatinharjoittajina, totesi työryhmän jäsen, entinen eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio.

Työryhmän ehdotuksen mukaan laillistamisen yhteyteen tulee uudenlainen ammatillinen kielikoe. Suomessa työskentelevän lääkärin, joka on muun kuin EU- tai ETA-maan kansalainen ja joka on suorittanut tutkintonsa EU- tai ETA-alueen ulkopuolella, pitää läpäistä kyseinen koe ennen kuin voi toimia itsenäisenä ammatinharjoittajana.

EU- tai ETA-alueen ulkopuolella tutkintonsa suorittaneiden lääkärien tutkintotodistukset täytyy selvittää luotettavasti. Valvira voi esimerkiksi varmistaa tutkintotiedot asianomaisesta yliopistosta tai hankkia kyseisen maan viranomaisilta varmistuksen asiakirjan oikeellisuudesta.

Työryhmän mukaan Valviran pitää kehittää Terhikki-rekisteriä niin, että siihen tulee mahdollisuus sähköiseen asiointiin. Työryhmä ehdottaa myös, että suomalaiset yliopistot ja terveydenhuoltoalan oppilaitokset ilmoittavat sähköisesti Valviralle kaikki tutkinnon suorittaneet heti valmistumisen jälkeen.

Omavalvontasuunnitelmat terveydenhuollon toimintayksiköille

Työryhmä esittää, että kaikki julkisen ja yksityisen terveydenhuollon yksiköt ottavat käyttöön omavalvontasuunnitelmat. Vastaava lääkäri valvoo, että kyseinen suunnitelma laaditaan ja sitä noudatetaan.

Omavalvontasuunnitelmassa painotetaan turvallisuusriskien tunnistamista ja hallintaa, vaara- ja haittatapahtumien raportointia sekä työnantajan velvollisuutta varmistua työhönotossa työntekijän kielitaidosta ja huolehtia työntekijän asianmukaisesta perehdyttämisestä.

Ulla Toikkanen
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030