Ajan­kohtai­sta

Terveydenhuollon yhteinen arvopohja (pääkirjoitus 9/2002)

Valtakunnallinen terveydenhuollon eettinen neuvottelukunta (ETENE) perustettiin runsaat kolme vuotta sitten. Syitä lienee monia: Lääketieteen kehitys on tuonut mukanaan ongelmakysymyksiä, jotka liittyvät mm. syntymään ja kuolemaan, resursseihin, oikeudenmukaisuuteen ja ihmisarvoon. Ihmiseen kohdistuva tutkimus tarvitsee jatkuvaa arviointia, ja monikansalliset tutkimukset ovat luoneet tarpeita kansallisille yhteisille linjoille. Taloudellinen lama viime vuosituhannen lopulla ei ainakaan helpottanut vaikeitten kysymysten ratkaisuja. Tällaiselle moniasiantuntijaelimelle oli selvästi ns. yhteiskunnallinen tarve. Moniin muihin maihin on 80- ja 90-luvuilla perustettu kansallisia eettisiä asiantuntijaryhmiä.

ETENE:n tehtävänä on eettisen keskustelun herättäminen ja ylläpito yhteiskunnassamme. Se toimii myös asiantuntijana terveydenhuollon lainsäädäntöä kehitettäessä sekä hankkii ja jakaa tietoa siitä, mitä maassamme ja maailmassamme tapahtuu tällä rintamalla. ETENE voi antaa suosituksia tai lausuntoja sekä tehdä julkaisuja aiheesta. ETENE on keskustelufoorumi, ei päätöksentekoelin. Se on monen muun neuvottelukunnan tavoin ns. ”vallaton” neuvottelukunta. Hampaattomaksikin sitä on moitittu.

ETENE:ssä on terveydenhuollon ammattihenkilöitä, potilaita, juristeja, eetikoita, poliitikkoja ja byrokraatteja keskustelemassa saman pöydän ääressä hankalista asioista. Keskustelu ei ole aina helppoa, mutta se on olennainen osa etiikkaa. Keskustelusta nousee esiin monien asioiden ratkaisumahdollisuudet. Aiheet lähtevät joskus ETENE:n sisältä, joskus pyyntö lausunnosta tulee jostain muualta, useimmin sosiaali- ja terveysministeriöstä. Keskustelu on julkista: kokousten pöytäkirjat ja lausunnot löytyvät ETENE:n verkkosivuilta osoitteesta www.etene.org .

Idea yhteisten eettisten periaatteiden kokoamiselle lähti Suomessa 90-luvun lopulla priorisointineuvottelukunnasta ja sen puheenjohtajalta arkkiatri Risto Pelkoselta. Samoihin aikoihin maailmalla julkaistiin ns. ”shared ethical code” BMJ:n Tavistock-ryhmän toimesta. Priorisointineuvottelukunta heitti pallon ETENE:lle, joka lähti kehittämään ajatusta perustamalla kesällä 1999 jaoston. Sen tehtävä oli selvittää, voitaisiinko Tavistock-koodin kaltaisia periaatteita koota myös meillä. Jaostoon nimettiin varatuomari Irma Pahlman, suunnittelija Aira Pihlainen, ylilääkäri Vuokko Rauhala, tutkimusjohtaja Anneli Sarvimäki sekä ETENE:n pääsihteeri Ritva Halila. Kaikilla jaoston jäsenillä oli muiden tehtävien ohessa joku terveydenhuollon ammattitutkinto. Työ lähti liikkeelle monien eri ammatti- ja toimijaryhmien omista eettisistä ohjeista. Näistä sekä lainsäädännöstä, etiikan perusteista sekä tämän päivän suomalaisesta terveydenhuollosta lähti rakentumaan periaatteiden runko. Tämän jälkeen periaatteet lähtivät laajalle lausuntokierrokselle, jonka perusteella niitä muokattiin edelleen.

Päävisiona oli ajatus, että terveydenhuollon eri tehtävissä työskentelevät tarvitsevat yhteisiä tavoitteita, joista keskeisin on potilaan hyvinvointi. Myös niiden, jotka eivät itse hoida potilaita, mutta vaikuttavat kuitenkin terveydenhuollon toimivuuteen, tulee pitää mielessä tämä tavoite. Terveydenhuollossa joudutaan puuttumaan monin tavoin ihmisen perusoikeuksiin: itsemääräämisoikeuteen, koskemattomuuteen ja yksityisyyteen. Näiden oikeuksien suojaaminen ja ihmisarvon kunnioitus paljastavissa tilanteissa, siirrettäessä ja säilytettäessä arkaluontoisia tietoja, joskus jopa tehden asioita vastoin potilaan tahtoa, ovat vaikeita ja haastavia tehtäviä. Ne vaativat voimia, rohkeutta ja yhteisön tukea. Vaatimukset ovat mahdollisuuksien kasvaessa lisääntyneet, ja mitä enemmän terveydenhuollolta vaaditaan, sitä enemmän tarvitsemme tukea ja yhteistyötä sekä luottamusta toisiimme.

Kun tavoite on sama, voidaan eri puolilta vaikuttaa sen toteutumiseen – yhdessä enemmän kuin yksin. Toivomme, että tämän lehden liitteenä jaettava terveydenhuollon arvopohjaa, tavoitteita ja periaatteita koskeva julkaisu kuluu käyttäjien käsissä. Otamme mielellämme vastaan palautetta – etiikka on keskustelua ja keskustelu rakentaa etiikkaa muuttuvassa maailmassa.

Ritva Halila • Irma Pahlman • Aira Pihlainen Vuokko Rauhala • Anneli Sarvimäki

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030