Ajan­kohtai­sta

Terveysasemia vaihdetaan varsin maltillisesti

Helsingin, Espoon, Vantaan, Turun, Tampereen ja Oulun asukkaat ovat vaihtaneet terveysasemiaan tähän mennessä melko vähän. Vaihdosta ilmoittaminen hoituu eri tavoin eri paikkakunnilla.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/terveysasema_7_samperttila_2.jpg

Uusi terveydenhuoltolaki on toukokuun alusta antanut kuntalaisille mahdollisuuden valita vapaasti terveysasemansa kunnan sisällä. Muutoshalukkuus suurissa kaupungeissa on ollut vaihtelevaa.

Helsingissä tilanne on hyvin rauhallinen. Kaikkiaan 26:n terveysaseman välillä muuttajia on 10-30 asemaa kohden. Terveysasemien johtaja Antti Iivanainen arvioi, että helsinkiläisillä ei näytä tämän valossa olevan suurta tarvetta vaihtaa terveysasemaansa.

Lain mukaan terveysasemaa vaihtavan on ilmoitettava siitä kirjallisesti molemmille asemille, mutta Helsingissä riittää ilmoitus puhelimitse uudelle asemalle. Iivanaisen mukaan Helsingissä halutaan tällä tavoin välttää turhaa byrokratiaa. Kaupungissa terveysaseman vaihtomahdollisuutta ei olla erityisesti myöskään markkinoitu.

Tampereella noin tuhat ihmistä haluaa vaihtaa terveysasemansa toiseen. Heistä noin 500 hakee Omapihlajan yksityiselle terveysasemalle. Tärkein syy on aseman sijainti lähellä kotia, joissain hakemuksissa syyksi mainitaan nykyisen terveysaseman ruuhkaisuus, kertoo ylilääkäri Kati Myllymäki.

Omapihlajan terveysasema on varautunut lisäasiakkaisiin palkkaamalla yhden lääkäri-hoitaja-työparin lisää.

Muiden terveysasemien kesken lähtijät ja tulijat jakautuvat melko tasaisesti, noin 20 molempiin suuntiin. Tampereella on 11 kaupungin omaa ja kaksi yksityistä terveysasemaa.

Turussa palataan lähelle kotia

Turussa liikehdintää on jonkin verran. Yhdeksän ison terveysaseman ja kolmen lähipalvelupisteen välillä liikkuu nyt 10-75 ihmistä suuntaan ja toiseen. Yhdelle terveysasemalle on selvästi enemmän tulijoita kuin sieltä on pois lähdössä. Syy on siinä, että joitakin vuosia sitten ryhmä asiakkaita siirrettiin resurssipulan takia toisaalle ja nyt he haluavat takaisin lähinnä kotiaan sijaitsevalle terveysasemalle.

– Nämä muuttajat saadaan vielä mahdutettua. Jos tulijoiden määrä kovasti kasvaa, lisätilat ja lisätyövoima ovat sitten päättäjien käsissä, kertoo avosairaanhoidon ylilääkäri Päivi-Leena Honkinen.

Yhdellä turkulaisella terveysasemalla on suhteessa enemmän lähtijöitä muihin asemiin nähden, syynä on työvoimavajeesta johtuva ruuhkaisuus.

Oulussa yhdeksän terveyskeskuksen välillä on muutamia satoja vaihdosta ilmoittaneita. Oulussa ja Kiimingissä lisää vaihtajia saattaa aktivoitua, kunhan kuntalaiset saavat koteihin asiasta lähetetyt infokirjeet.

Espoossa ensituntuma on, että pienimmiltä alueilta hakeudutaan suuremmille alueille, todennäköisesti siksi, että niillä on käytössä muun muassa laajemmat röntgen- ja laboratoriopalvelut. Vaihtajia on tähän asti ollut muutamia kymmeniä.

Vantaalla vaihtajia on ollut suurista kaupungeista vähiten. Ensimmäisinä päivinä keskuskirjaamoon on tullut vain kymmenkunta vaihtoilmoitusta. Niiden vähäisyys saattaa johtua siitä, että ilmoitusta ei voi tehdä suoraan terveysasemalle, kuten monissa muissa kaupungeissa. Vantaalla on kahdeksan terveysasemaa.

Jaana Ahlblad
Kuva: Sami Perttilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030