Ajan­kohtai­sta

Terveyshaittoja tekorusketuksesta?

Hyvä käytäntö on ilmoittaa valvontaviranomaiselle, jos epäilee potilaan saaneen terveyshaittoja kauneudenhoitoalan tuotteista tai palveluista.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/nainen_rusketus_Pixmac.jpg

Solariumissa käyminen kiellettiin viime viikolla alle 18-vuotiailta. Samoihin aikoihin uutisoitiin kauneushoitoloissa ja erityisissä rusketussalongeissa tarjottavan suihkurusketuksen mahdollisista vaaroista.

Suihkurusketuksen mahdolliset riskit liittyvät itseruskettavien kosmetiikkatuotteiden vaikuttavaan kemikaaliin, dihydroksiasetoniin (DHA). DHA:ta pidetään ulkoisesti käytettynä turvallisena aineena, mutta suihkurusketuskäsittelyn aikana ainetta voi päätyä myös hengitysteihin, varsinkin jos asiakas on suojautunut puutteellisesti. ABC Newsin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan DHA voi hengitettynä vahingoittaa DNA:ta ja aiheuttaa jopa keuhkosyöpää.

Euroopan Komission kuluttajaturvallisuuskomitean (SCCS) vuonna 2010 antaman lausunnon johtopäätös kuitenkin oli, että dihydroksiasetonin käyttö on turvallista myös suihkutettuna. FDA on hyväksynyt kemikaalin vain ulkoiseen käyttöön.

Valvonta on pistokokeenluonteista

Kosmetiikkatuotteisiin liittyvä kuluttajaturvallisuuslain valvonta kuuluu mm. Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle (Tukes). Tuote- ja laitteistovalvontayksikössä työskentelevän lakimies Pauliina Kanervan mukaan Tukesille ei ole tullut ilmoituksia terveyshaitoista, jotka liittyisivät suihkurusketukseen kauneudenhoitopalveluna tai ko. palvelussa käytettäviin tuotteisiin.

– Suomessa kosmetiikalle ei ole ennakkohyväksyntämenettelyä vaan vastuu kosmetiikan turvallisuudesta on toiminnanharjoittajalla. Markkinoille saa saattaa vain turvallisia ja määräystenmukaisia tuotteita. Tukes tekee pistokokeenluonteista valvontaa. Mikäli Tukes havaitsee markkinoilla olevissa tuotteissa turvallisuuspuutteita, niihin puututaan.

Kauneudenhoitopalveluihin ja -tiloihin sovelletaan myös terveydensuojelulakia, jonka valvonnan ohjaamisesta vastaa Valvira. Toiminnanharjoittajan on tehtävä kirjallinen ilmoitus kunnan terveydensuojeluviranomaiselle sellaisen toiminnan perustamisesta tai käyttöönotosta, josta voi aiheutua terveyshaittaa asiakkaille. Ilmoitusvelvollisuus on laitoksilla, joiden hygieenisille olosuhteille on erityisiä velvoitteita, mukaan lukien kauneushoitolat.

Solariumpalvelujen turvallisuutta puolestaan valvoo Säteilyturvakeskus.

Jos lääkäri epäilee potilaansa saaneen terveyshaittoja kauneudenhoitoalan tuotteista tai palveluista, Kanervan mukaan on hyvä käytäntö ilmoittaa asiasta valvontaviranomaisille. Lakisääteistä velvoitetta ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole.

Tiina Lautala
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030