Terveyskeskuksissa on aiempaa enemmän vakituisia lääkäreitä
Terveyskeskuksiin on saatu aiempaa paremmin vakituisia lääkäreitä. Lääkäriliiton kyselyn tulosten mukaan täyttämättä on silti yhä 6,5 % terveyskeskusten lääkärinvakansseista eli suunnilleen yhtä paljon kuin vuosi sitten.
Lääkärivaje on pahin Itä-Savossa ja toisaalta Kainuussa, missä tilanne on entisestään huonontunut ja 22,1 % vakansseista on nyt täyttämättä. Sen sijaan Etelä-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa lääkäritilanne on kohentunut huomattavasti.
Lääkäriliitto kysyi Suomen terveyskeskusten johtavilta lääkäreiltä lääkäritilannetta 5. lokakuuta. Liitto on tehnyt vastaavanlaisen kyselyn vuosittain vuodesta 1986 lähtien.
Satakunnassa lääkärivaje oli kyselyssä Manner-Suomen pienin, 1,2 %. Porissa lääkärivajetta ei tutkimuspäivänä ollut lainkaan. Vuosi sitten täyttämättä oli vielä 7,5 vakanssia.
Mitä Porissa on tehty, terveys- ja hyvinvointipalvelujohtaja Esko Karra?
– Tilanne on tulosta lukuisista pienistä asioista. Olemme pyrkineet panostamaan nuorten lääkäreiden opastukseen ja tukeen. Opetusterveyskeskus tuo lähes kaikki Turussa opiskelevat ainakin joksikin aikaa Poriin. Olemme myös luoneet europutkimallia, jolla taataan koko erikoistumisvaiheen koulutus Satakunnassa. Lisäksi Pihlavan terveysaseman lääkäripalvelut on ulkoistettu.
Karra huomauttaa, että parannettavaa olisi yhä, sillä vakituisia viranhaltijoita kaivattaisiin enemmän. Tällä hetkellä töissä on paljon sijaisia.
Terveyskeskuksia, joista puuttuu yli viidennes viranhaltijoista, on aiempaa enemmän. Niiden vastuualueella elää 5,7 % väestöstä.
Kaikkiaan Suomessa on 162 terveyskeskusta. Pienimmissä terveyskeskuksissa (vastuuväestö alle 10 000 asukasta) lääkäritilanne on huonompi kuin isommissa, mutta yllättäen lääkärivajetta oli vähiten, vain 4,5 %, pienehköissä terveyskeskuksissa (10 000–20 000 asukasta).
– Paras-hankkeen myötä on pyritty vähentämään erityisesti pientä väestöpohjaa palvelevia terveyskeskuksia. Tämän tutkimuksen valossa näyttää kuitenkin siltä, että osa jäljelle jääneistä pienistä terveyskeskuksista on erittäin elinvoimaisia ja hyvinvoivia, arvioi Lääkäriliiton tutkija Piitu Parmanne.
Lue lisää perjantaina 16.12.2012 ilmestyvästä Lääkärilehdestä.
Hertta Vierula