Terveyskeskuksissa saa ehkäisyneuvontaa vaihtelevasti
Väitöstutkimus osoittaa, että seksuaaliterveyspalveluita saa terveyskeskuksista hyvin, mutta toimintakäytännöt ja palvelun laatu ovat vaihtelevia.
Terveyskeskusten ehkäisyneuvonnan tulokset olivat hyviä 1990-luvun puoliväliin saakka. Sen jälkeen erityisesti nuorten raskaudenkeskeytykset alkoivat lisääntyä. Myös ilmoitettujen klamydiainfektioiden määrä kääntyi nousuun. Tuire Sanniston väitöstutkimuksessa selvitettiin miten terveyskeskuksista seksuaaliterveyspalveluita saa, millaista se on ja miten se on toteutettu.
Tutkimuksen mukaan ehkäisyä aloitettaessa tehtiin yleisesti tarpeettoman paljon rutiinitutkimuksia. Yhdistelmähormoniehkäisyn käyttöön liittyvien ikärajojen ja vasta-aiheiden soveltamisessa todettiin puutteita. Tarjolla olevien ehkäisymenetelmien valikoima oli yleensä hyvä. Synnytyksen jälkeen lääketieteellisten ehkäisymenetelmien käyttö aloitettiin usein melko myöhään.
Suurimmassa osassa terveyskeskuksista hoitajalla oli oikeus ohjata asiakas klamydiatutkimukseen ilman lääkärin lähetettä, mutta suunnitelmallinen klamydian seuranta ei ollut kovin yleistä. Tartunnan toteamisen yhteydessä vastuu kumppaneiden informoimisesta jäi tavallisesti potilaalle. Seksuaalineuvojakoulutuksen saaneita hoitajia työskenteli tutkimusajankohtana vain harvassa terveyskeskuksessa.
Raskaudenkeskeytysasiakkaat saivat useissa terveyskeskuksissa lääkärin vastaanottoajan nopeasti.
Tutkimuksen mukaan ehkäisyneuvontaa tarjottiin vaihtelevin järjestelyin. Neuvontaan pääsyä rajoittivat pitkät odotusajat ja kesäsulut. Laadussa oli runsaasti vaihtelua. Hyvää laatua oli odotettavissa jos terveyskeskuksessa oli johtava hoitaja tai ylihoitajan sekä nimetty terveyden edistämisen johtamisesta vastaava henkilö. Väestövastuinen toimintatapa ei ollut tutkimuksen mukaan yhteydessä laatuun tutkittujen rakenteiden tai prosessien tasolla.
Tutkimuksen mukaan kaiken kaikkiaan seksuaaliterveyspalveluiden tarjontaa terveyskeskuksissa voidaan pitää hyvänä. Laatu oli kuitenkin vaihtelevaa ja tutkimuksessa todettiin useita palveluiden saatavuutta heikentäviä tekijöitä. Raskauden ehkäisyssä näyttöön perustuville hoitosuosituksille ja niiden tehokkaalle jalkauttamiselle on selvä tarve.
Sanniston mukaan nuorten palveluja tulisi edelleen kehittää. Ammattilaisten säännönmukaiselle täydennyskoulutukselle, lääkäreiden ja hoitajien työnjaon tarkistamiselle ja johtamisen kehittämiselle olisi tarvetta. Tutkimus tehtiin Tampereen yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueen terveyskeskuksissa.
LL Tuire Sanniston yleislääketieteen alaan kuuluva väitöskirja tarkistetaan Tampereen yliopistossa 14.1.11
Kuva: Pixmac