Lehti 49: Ajan­kohtai­sta 49/2011 vsk 66 s. 3732 - 3733

Terveyskeskus tyhjäksi!

Juha-Pekka Honkanen

Kokkolan terveyskeskuksessa alkoholista tai aineista päihtyneet asiakkaat uhkaavat sanallisesti henkilökuntaa lähes joka viikko. Puukko kädessä riehuneen silmästä silmään kohdannut ensihoidon vastuulääkäri

Tomas Björk

johdatti henkilökunnan läpi harjoituksen, jossa lääkkeitä vaativa asiakas siirtyy sanoista väkivallantekoihin.

Kokkolan terveyskeskuksen ensiavun hoitohuoneessa 17 on ruutu, josta voi seurata odotusaulan jonotustilannetta. Nyt siitä näkyy, kuinka verryttelyhuosuihin ja suomileijonahuppariin pukeutunut roteva ja kalju mies lähestyy viereisen lääkärin vastaanottohuoneen ovea. Terveyskeskuslääkäri Tero Kujanpää on kutsunut hänet vuorollaan sisään, kättelee miehen ja ohjaa peremmälle.

On hiljaista pitkään, kuten lääkärin vastaanotolla usein onkin.

- Nyt saatana annat niitä lääkkeitä! viereisestä huoneesta huudetaan.

Ensihoitajat pomppaavat ylös tuoleiltaan ja raottavat ovea kysyäkseen, mitä huoneessa tapahtuu. Miehet perääntyvät nopeasti.

- Sillä on puukko, sillä on puukko!

Hälytys ja evakuointi

Toinen ensihoitajista soittaa välittömästi hätänumeroon, toinen alkaa siirtää huonovointisia potilaita pyörätuoleilla ulos muun paikalle tulleen hoitohenkilökunnan avustamana. Kaksi potilassänkyä saavat käydä barrikadista. Hoitohuoneet ja aula tyhjennetään potilaista, jotka hoitohenkilökunta ohjaa ulos asti. Puukon nähneet ensihoitajat varmistavat, että kaikki huoneet on evakuoitu ja jatkavat matkaansa ulko-ovelle.

Mutta vaara ei ole ohi. Kujanpää ja puukkomies ovat vastaanottohuoneen suljettujen ovien takana. Evakuointi tuntuu tapahtuneen kymmenissä sekunneissa. Seuraavat hetket tuntuvat sivusta seuratessa tuskallisen pitkiltä. Mitä siellä huoneessa tapahtuu?

Vastaanottohuoneen ja hoitohuoneen välinen ovi aukeaa. Mies näkee huoneeseen evakuoinnissa jääneen vuodepotilaan. Mies sanoo potilaalle jotain, lähestyy vuodetta ja lyö tätä puukolla vatsaan. Kaikki on ohi sekunneissa. Mies palaa vastaanottohuoneeseen, josta Kujanpää ei ole päässyt pakenemaan.

Harjoituksen lokikirjasta käy myöhemmin ilmi, että poliisit olivat paikalla seitsemän minuutin kuluessa ensimmäisestä hätäpuhelusta. Odotusaulan seurantamonitorista näkyy nyt, kuinka kolme isoa poliisia ja hurjasti haukkuva poliisikoira lähestyvät vastaanottohuonetta. He kysyvät mitä mies haluaa.

- Menkää pois, mä en halua teiltä mitään! Mä haluan lääkkeitä! hän huutaa takaisin.

Poliisi paikalla

Poliisit aukaisevat vastaanottohuoneen, mutta jäävät odotusaulan puolelle. He yrittävät tyynnytellä miestä, mutta eivät suostu poistumaan eivätkä sulkemaan ovea.

- Menkää pois! Haluatteko että tää kuolee teidän toiminnan takia? Tää kuolee nyt! Mulla on bensaa! Tää koko paikka palaa matalaksi! puukkomies huutaa.

Kiivas sananvaihto jatkuu. Äkkiä mies etenee Kujanpää otteessaan, veitsi tämän kurkulla kohti viereisten hoitohuoneiden perällä olevaa lääkekaappia. Poliisit seuraavat heitä halki vastaanottohuoneen ja huutavat, että he käyttävät voimakeinoja, jos mies ei luovu aseestaan.

Lääkekaapin äärellä Kujanpää painautuu nurkkaan ja poliisikoira päästetään irti. Sekunnin murto-osassa sillä on murskaava ote puukkomiehen käsivarresta, joka tässä vaiheessa on peitetty poliisikoirien koulutuksessa käytettävällä suojahihalla. Puukkomies on maassa ja poliisien otteessa. Lääkäri Kujanpää ei ole loukkaantunut. Puukotettu potilas haetaan hoidettavaksi samalla hetkellä, kun tieto puukkomiehen kiinniotosta välittyy johtokeskukseen.

Lue myös

Puukkomies on todellisuudessa Kokkolan poliisilaitoksen konstaapeli. Harjoituksen potilaat olivat terveydenhoito-oppilaitoksen opiskelijoita.

Väkivallan vaara vaatii varautumista

Kokkolan terveyskeskuksen ensihoidon vastuulääkäri Tomas Björk sanoo, että hätätilanteen harjoitteleminen on tärkeää terveyskeskuksen henkilökunnalle. Kokkolassa harjoiteltiin avun hälyttämistä, evakuointia ja oikeaa toimintaketjua hoitohenkilökunnan, pelastuslaitoksen ja poliisin kesken.

- Tärkeintä on vaarallisen alueen tyhjentäminen sivullisista, kun uhkaavan asiakkaan käyttäytyminen riistäytyy käsistä. Sankariksi ei pidä ryhtyä kenenkään, Björk sanoo.

Harjoituksessa kenttäjohtajana toiminut Pentti Palola Kokkolan poliisista huomauttaa, että uhkaavasti käyttäytyvät päihtyneet ihmiset eivät ole poliiseillekaan helppoja asiakkaita. Poliisi pyrkii selvittämään tilanteet mahdollisimman pitkälle puhumalla.

Sekä Palola että ylikonstaapeli Pentti Haimakainen arvioivat, että lääkärin auktoriteetti auttaa jäähdyttämään tilannetta keskustelun keinoin. Samoin virkavallan saapuminen lannistaa riehujan usein saman tien.

Haimakainen toteaa, että lääkärit ja hoitohenkilökunta laskevat liikaa uhkailun tulevan päivätyön mukana.

- Sanallinen uhkaaminen on rikos ja sille tulisi olla nollatoleranssi, hän sanoo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030