Ajan­kohtai­sta

Terveysteknologian hankkeita suomittiin Tekesin seminaarissa

Teknologiahankkeiden kirjavuus, epäyhtenäisyys ja johtaminen saivat kyytiä seminaarissa, josta ei paikoin puuttunut itseruoskinnan piirteitä: tilaisuuden järjestäjä Tekesin edustajilla se oli rahoittajan itsekriittisyyttä, julkisen ja kolmannen sektorin edustajien kärkevät puheet liittyivät hankkeiden toteuttamiseen.

Seminaarisalissa ilmeni, että nykyisen ja osin holtittoman menon toivotaan tulleen tiensä päähän.

Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) professori Niilo Saranummi luetteli joukon ongelmia, joista keskeisimmät liittyvät johtamiseen. Kun terveyshuollon rakenteet, mutta myös niiden piirissä käytetyt teknologiat ovat hajanaisia ja osin päällekkäisiä, korostuu Saranummen mukaan ”muutoskyvykkyys”.

– Asia on, ainakin periaatteessa, helppo. Tarvitaan faktoja ja ihmisiä, jotka johtavat muutoksiin.

Professori Juha Kinnunen Kuopion yliopistosta näki, että terveysteknologioiden tuominen terveydenhuoltoon on aiheuttanut valta- ja intressijännitteitä, eivätkä jännitteet ainakaan ole vähenemässä.

– Tämän alueen toimijoita ja palveluiden tyypittelyä ollaan ryhmittämässä uudelleen. Nämä rajut muutokset aiheuttavat yhtä rajuja valta- ja intressijännitteitä, Kinnunen totesi.

Hänen mielestään teknologiahankkeiden toteuttamisessa piilee ”rautalankamaisen koneenomaisuuden” vaara, kun sen sijaan pitäisi ymmärtää näiden kokonaisuuksien läpiviemiseen liittyvä mutkikkuus.

Kommenteissa muisteltiin sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehen aiemmin esittämää ajatusta järjestelmän ”korruptoituneisuudesta”: kunnat, sairaanhoitopiirit ja muut terveysteknologiahankkeiden toteuttajat on totutettu Tekesin rahavirtaan. Rahoja haetaan tavan vuoksi, jolloin lääketieteen huippuosaajien aikaa ja energiaa sidotaan jopa vuosiksi teknologianäpertelyyn.

Läsnä olleiden mukaan kritiikissä on totta ainakin toinen puoli. Myös STM:n muistutettiin olevan satojen terveyshankkeiden merkittävä rahoittaja. Läsnäolijat eivät olleet vakuuttuneita kaikkien hankkeiden tarpeellisuudesta.

Tekesin oma terveydenhuollon FinnWell -teknologiaohjelma kattaa monia terveydenhuollon osa-alueita ja on yksi Tekesin kaikkien aikojen laajimmista teknologiaohjelmista. Ohjelman 150 miljoonan euron kokonaisbudjetista Tekes maksaa noin puolet, osallistujat toisen puolikkaan.

Janne Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030