Terveysväittämiä karsittiin kovalla kädellä
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on antanut tieteelliset arviot elintarvikkeiden markkinoinnissa käytettävistä terveysväitteistä.
EFSA kävi läpi 2 758 väittämää, jotka koskivat elimistön normaalia toimintaa, laihduttamista, psykologisia toimintoja ja käyttäytymistä. Neljä viidestä terveysväittämästä hylättiin, koska niille ei ollut riittäviä tieteellisiä perusteita.
Euroopan komissio ja EU-maat tekevät EFSA:n arvioiden pohjalta listan sallituista terveysväitteistä. Listan arvioidaan valmistuvan vuoden 2012 alussa. Hylätyt terveysväitteet on sen jälkeen poistettava käytöstä puolen vuoden kuluessa.
EFSA hyväksyi esimerkiksi väitteitä oliiviöljyn polyfenolien antioksidanttivaikutuksista, rasvahappojen vaikutuksesta sydämen toimintaan, saksanpähkinöiden vaikutuksesta verisuonien toimintaan sekä tiettyjen ravintokuitujen vaikutuksesta verensokerin ja kolesterolin säätelyssä sekä painonhallinnassa.
Hylättyjen listalle päätyi monia liian epämääräisiä väitteitä, kuten viittaaminen probiootteihin tai viittaaminen ravintokuituihin määrittelemättä mistä kuiduista on kysymys. Hylättäviksi joutuivat myös väitteet, joiden todellista terveyshyötyä on vaikea arvioida, kuten väite, että tuotteella on antioksidanttisia ominaisuuksia.
EFSA alkaa seuraavaksi käsitellä kasviperäisiä aineita koskevia terveysväitteitä. Elintarvikealan toimijat voivat myös lähettää uusia väitehakemuksia EFSA:n arvioitavaksi tieteellisen teidon karttuessa.
Ylitarkastaja Kaisa Kukkonen Evirasta kertoo, että tähänkin asti elintarvikelaki on määrittänyt, että annettujen tietojen pitää olla totuudenmukaisia ja riittäviä eivätkä ne saa olla harhaanjohtavia. Elintarvikkeilla ei myöskään saa väittää olevan sairauden hoitamiseen, ennaltaehkäisemiseen tai parantamiseen liittyviä ominaisuuksia.
EU:n ravitsemus- ja terveysväiteasetus on tiukempi, siinä vaaditaan tieteellistä näyttöä väitteiden tueksi. Terveysväitteiden käyttöä valvotaan kunnissa ja Evirassa.
- Ensisijainen toimintatapa on neuvonta ja opastus. Toimijalle voidaan lähettää myös kirjallinen kehotus muuttaa markkinointia. Jos kiellettyjä väitteitä käytetään kehotuksista huolimatta, Evira voi tarvittaessa kieltää elintarvikealan toimijaa jatkamasta elintarvikemääräysten vastaista markkinointia.